«Де діє Бог, нам, людям, часто залишається лише дивуватися», - провінціал єзуїтів
  • Птн, 15/03/2013 - 18:10

Порожній балкон собору Святого Петра, постійно зростаючий тріумфуючий натовп, який вже не вміщає величезна площа –  і цілий світ, який відклав свої насущні справи й прикипів  до екранів телевізорів, щоби побачити нову людину в білому одязі ... Це – частинки мозаїки вражень, складових таємничого та неповторного часу в історії Церкви між обранням нового Папи і його першою появою ...

І ось високі вікна балкона нарешті відкрилися, і з'являється вісник, який читає на нашій древній спільній мові слова, що передавалися через століття ... І вимовляє ім'я нового Папи, і людини, яка обрала це ім'я.

«Франческо!» – в захваті кричить репортер італійського телеканалу. І в литовському містечку Кретінга, де я зараз проводжу Духовні вправи для сестер матері Терези, в маленькій кімнаті відпочинку, де зібралися сестри й люди, що живуть в їхньому будинку, звучить вигук подиву та радості: «Франческо!»

Той, кого обрали, і дав згоду прийняти це служіння, спокійно й радісно переступає поріг балкона – і входить в життя й серця понад мільярда людей. Просто й неформально він бажає Риму та світові доброго вечора. Наші серця відгукуються мовчанням і благоговінням, коли він, похилившись, просить, щоб ми благословили його і помолилися за нього, перш ніж він дасть нам своє благословення. Він зробив ці священні та історичні миті справді людяними. Кожна його фраза дивує і радує нас.

Коли я був семінаристом, наш духовний отець казав нам, що справжня ознака дії Святого Духа – це щире здивування: де діє Бог, нам, людям, часто залишається лише дивуватися.

І новий Папа засвідчив цю живу присутність Святого Духа того вечора, коли він вітав Церкву та світ, і став першим Понтифіком, який обрав своїм особливим Покровителем св. Франциска – бідного трубадура Христа та великого реформатора Церкви. Це – як і його репутація священика, який любить бідних і невпинно служить своїй пастві, – справило глибоке враження на мене й на багатьох інших. І чудово, що колегія кардиналів обрала предстоятеля Церкви родом з Латинської Америки, де Католицька Церква сповнена життя, де вона живе майбутнім, а не однією лише історією.

Повинен зізнатися, що я був по-справжньому здивований, почувши, що Папою став єзуїт. (Насправді серед безлічі смс-ок, які я отримав у першу годину після обрання Папи, була одна від монахині з Москви, яка нагадала мені мої слова, сказані всього тиждень тому, що я не можу уявити собі, щоб єзуїт був обраний Папою... Я подякував їй за привітання і пояснив, що, очевидно, не володію даром передбачення).

Мені, як єзуїтові, радісно, що вперше в історії син святого Ігнатія покликаний до цього служіння. Я не думаю, що той факт, що він є єзуїтом, зробить його якимось «особливим» Папою. Але сподіваюся, що досвід розрізнення й ігнатіанська любов і вірність Вікарію Христа – якого, як наполягав св. Ігнатій, вірний і палкий католик, його послідовники повинні любити й шанувати з особливим завзяттям – послужить як Папі Франциску, так і всій нашій Церкві.

Поворотним моментом у наверненні св. Ігнатія став той момент, коли він усвідомив, що якщо святі Франциск і Домінік дійсно жили так, як вони жили, то і для нього можливо й навіть необхідно просити Бога допомогти йому жити так само. Будемо ж молитися про цього Папу, щоб той же виклик цих чудових святих спонукав його жити й діяти подібно до його великого Покровителя. Це принесло б велику користь Церкві Христовій в епоху, коли Папа Франциск буде Його вікарієм.

Свящ. Ентоні Коркоран, SJ – Головний настоятель Незалежного російського регіону Товариства Ісуса

За матеріалами http://www.cathmos.ru

 

 

 

реклама: вантажні перевезення по Москві і області -- "RapidCargo грузовые перевозки". Будь-який вантаж, у будь-яку точку призначення - швидко, акуратно, гарантовано. Великий перелік додаткових і основних послуг.