«Кардинал Юзеф Глемп був благовісником примирення», - Глава УГКЦ
  • Пон, 28/01/2013 - 00:00

У суботу, 26 січня, у римській базиліці Санта Марія-ін-Трастевере Спільнота святого Егідія та польська спільнота Рима зібралися на заупокійну Святу Літургію, проводжаючи молитвою в останню путь кардинала Юзефа Глемпа, Примаса Польщі. Спочилий владика був титулярним кардиналом цієї базиліки.

 

Літургію очолив монс. Вінченцо Палья, капелан Спільноти святого Егідія та голова Папської ради у справах сім’і. З ним співслужили: Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, та Архиєпископ Зигмунд Зімонський, голова Папської ради у справах душпастирства охорони здоров’я. На Літургії були: кардинал Зенон Грохолєвський, префект Конгрегації у справах католицької освіти, Ганна Сухоцька, посол Польської Республіки при Апостольській Столиці, численне духовенство, монашество та вірні.

 

Блаженніший Святослав від імені єпископату, духовенства та вірних УГКЦ висловив співчуття польському народові та Католицькій Церкві Польщі з приводу відходу у вічність її Примаса. У своєму слові він зокрема зазначив: «Сьогодні вважаю своїм обов’язком поєднатися у прощальній молитві із польськими братами і сестрами за новоспочилого кардинала Юзефа Глемпа – Апостола примирення. Блаженної пам’яті кардинал Юзеф був благовісником примирення не тільки для польського народу в період переходу від комуністичного тоталітаризму до демократичного суспільства, не лише між німецьким та польським єпископами, але й між Українською Греко-Католицькою Церквою та польським єпископатом, народами України і Польщі. Молячись за вічний спочинок Владики Юзефа, ми просимо Всевишнього, щоб його духовний спадок приніс щедрі плоди діалогу, прощення і примирення між християнами у Східній Європі».

 

Департамент інформації УГКЦ