«Християнське тлумачення та реалізація праці та професії у світлі всеохоплюючої кризи нашого часу»
  • Птн, 14/06/2013 - 09:47

Впродовж двох днів 13 і 14 червня у Львові (вулиця Матейка 6) відбувався міжнародний Семінар на тему “Цінності, на яких базується діяльність християнських профспілок. Зростання ролі цінностей в умовах всеохоплюючої кризи».
Організаторами Семінару були Всеукраїнське об᾽єднання солідарності трудівників ВОСТ «ВОЛЯ» (ВОСТ), Профспілка «ВОЛЯ» та Світова Організація Працівників (World Organization of Workers (WOW)/ FCG/ GPA - djp).  До активної участі у Семінарі долучилася також Комісія УГКЦ Спарведливість і Мир в особі заступника голови Комісії о. Олега Луки.

Про міжнародний досвід праці християнських профспілок учасники Семінару дізнались від Гюнтера Траушнітца (Австрія), президента Європейської організації WOW FCG/GPA-djp і про те, «що у Європі сьогодні постійно зростає чисельність (на даний час бл. 7 млн. осіб) бажаючих долучитися саме до християнських профспілок у порівнянні з іншими. Усе це здійснюється завдяки християнським цінностям, які ми сповідуємо». Про головні принципи та засади християнських профспілок у Європі розповіла Карі Петтер, експерт FCG: «Фундаментом нашої діяльності є Христос. Наша праця є з людьми і для людей, не проти чогось чи когось, але за когось і за щось. Принциповим при цьому є втілення в життя понять солідарності та субсидіарності».

Представник Комісії УКГКЦ Справедливість і Мир, о. Олег Лука, представив учасникам Семінару тему «Християнське тлумачення та реалізація праці та професії у світлі всеохоплюючої кризи нашого часу». Доповідач звернув увагу на те, що Компендіум соціальної доктрини Церкви зазначає: «Учительство Церкви визнає важливість і потребу, а також провідну роль професійних спілок. Доктриною соціального вчення Церкви наголошується те, що такі організації, реалізовуючи свої особливі цілі, керуються спільним благом і позитивно впливають на соціальний порядок і солідарність, а тому слугують незамінним елементом соціального життя».

Ознайомивши також усіх присутніх із християнським баченням поняття «кризи», основуючись на вченні Святих Отців Церкви, біблійні обґрунтування та офіційні церковні документи, о. Олег Лука зокрема зазначив: «У світлі християнського бачення «криза» як рішення, суд, допуст Божий – це є явище «боговідступництва» у великому розмаїтті свого вираження і прояву. Сюди слід віднести будь-який відхід, залишення, занедбання і не належне місце правдивих духовних цінностей, норм і критеріїв, які здатні формувати, виховувати та розвивати, сприяти як особистому, так і загальному благу».

Заступник голови Комісії також пригадав усім присутнім головні принципи розуміння праці, згідно християнського суспільного вчення, зосередившись, зокрема, на «Праці як необхідності», на «Праці та професії як служінні» та «Праці як прославі Господа і підготовці до майбутньої свободи Божих дітей».

Про діяльність, виклики та перспективи українських профспілок розповів присутнім Олександр Джулик, президент ВОСТ «ВОЛЯ». Серед головних завдань сьогодення він відзначив велику потребу взаємодії та співпраці із Церквою, зокрема УГКЦ: «Ділитися досвідом, відчувати підтримку та спільно визначати програмні акценти і досягати результатів – це одна із головних напрямних засад, яку ми спільно із Церквою можемо і повинні здійснювати». Серед доповідачів та учасників Семінару були також Володимир В᾽язівський, народний депутат України 5 та 6 скликань, секретар Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці 5 та 6 скликань, Ніна Гайдук, доцент кафедри соціології та соціальної роботи Інституту гуманітарних і соціальних наук Національного Університету «Львівська політехніка», а також ряд молодих фахівців, учасників і гостей  Семінару, представники українських профспілок.


Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир