«Наше служіння суспільству та істині вимагає ясного викладу власних переконань». Кардинал Бертоне - на врученні премії Графа Барселони
  • Срд, 26/09/2012 - 00:00

Ватиканська дипломатія, її роль і сфери діяльності: про це говорив вчора держсекретар Святого Престолу кардинал Тарчізіо Бертоне, приймаючи в Іспанії з рук короля Хуана-Карлоса Міжнародну премію Графа Барселони. Щорічно ця премія вручається якійсь особі, підприємству або установі за заслуги в області комунікації. Церемонія нагородження відбулася в Королівському монастирі Санта-Марія-де-Педральбес.

Кардинал Бертоне висловив подяку за премію, що виражає «визнання служіння, наданого Святим Престолом народам землі заради їхнього блага і розвитку, а також зусиль для зміцнення справедливості, солідарності та миру між народами». Представник Ватикану перерахував сфери втручання й пояснив роль ватиканської дипломатії, за його словами, «не завжди зрозумілої», так, що деякі вважають її «видом, доля якого - зникнути», або ж «відгомоном Церкви, якій властиві рішення, що не відповідають реальності та потребам нашої епохи». Насправді, - зауважив кардинал, - дипломатія Святого Престолу - це невпинний пошук справедливих і людяних рішень, що враховує як права, так і відповідальність людей і держав», у впевненості, що «благо кожного досягається захистом загального блага».

Тому «дипломатичну діяльність Папи і його співробітників слід розглядати як привілейовану форму комунікації, націлену на максимальне сприяння цьому загальному благу та розуміння з боку міжнародного співтовариства». Кардинал Бертоне нагадав, що посольство Іспанії при Святому Престолі є «найстарішою постійною дипломатичною місією в світі» і що закордонні представництва при Апостольському Престолі виросли більш ніж в два рази тільки за час понтифікату блаженного Папи Івана Павла II. Кардинал запевнив, що Ватикан щодня докладає зусилля для «сприяння міжнародному порядку, згідно власної специфічної місії», щоб всюди, в кожній країні «шанувалася гідність людини і зміцнювалися діалог, солідарність, свобода, справедливість і братерство».

Кардинал Тарчізіо Бертоне додав, що ватиканська дипломатія діє «тактовно, але послідовно, надаючи служіння в багатьох ситуаціях, рятуючи людські життя» і полегшуючи становище багатьох людей, «без будь-якої дискримінації». Святий Престол здійснює дипломатичне служіння у всіх випадках, коли необхідна допомога чи посередництво Папи і його дипломатів, і мета такого служіння - «творення мостів і пошук рішень» шляхом щедрого і самовідданого зобов'язання, навіть «у вкрай складних ситуаціях».

Ватиканська дипломатія не нехтує своїм обов'язком викривати і викорінювати ганебні явища, що загрожують життю: «бідність, торгівлю наркотиками, тероризм, рекет, відсутність безпеки в містах і будь-який вид насильства». У цих сферах втручання Святого Престолу було багаторазовим і очевидним.

Кардинал Бертоне спростував неправильне тлумачення дипломатичної місії Церкви як прагнення нав'язати громадянам плюралістичного суспільства власний світогляд: саме в цьому звинувачують Церкву, коли вона веде мову про такі непорушні цінності, як «захист людського життя, сім'ї, заснованої на шлюбі між чоловіком і жінкою, про право батьків на релігійне виховання дітей». «Ми готові до діалогу, - підкреслив кардинал, - проте наше служіння суспільству та істині вимагає ясного викладу власних переконань».

 

За матеріалами ru.radiovaticana.va