«Парафіяльні зустрічі» на Львівщині набувають масштабного рівня
  • Пон, 05/11/2012 - 00:00

У різних місцях Львівщини проводяться «Парафіяльні зустрічі», ініційовані Комісією УГКЦ Справедливість і Мир. 2 та 4 листопада 2012 року було проведено такі зустрічі у місті Львові та у с. Наварія Пустомитівського району цієї ж області.

У п᾽ятницю, 2 листопада 2012 року у приміщенні актового залу Молодіжної громадської організації «Українська Молодь Христові» у Львові пройшов черговий захід у рамках проекту «Парафіяльні зустрічі» на тему: «Святість – міф чи реальність?», а також відбулася презентація пастирського послання Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Цього разу гостем і доповідачем був Ярослав Заричанський, ліцеціант богослов'я Папського Інституту «Терезіанум» у Римі. Він у своїй доповіді заторкнув не лише історичну проблематику важливості розуміння терміну «святість» від Старозавітніх часів і до сьогодні, але й беручи до уваги особистий життєвий приклад та вчення преп. Йоана Ліствичника та преп. Сарафима Саровського висвітлив основні християнські парадигми (форми) святості.

У ході зустрічі присутні, яких було того вечора близько 50 осіб, почули, що святість для християнина не є чимось недосяжним, а реальністю, та його основним покликанням і Божественим задумом Бога щодо людини. Адже, як нагадує нам св. Павло в Посланні до солунян «Це ж саме воля Божа: освячення ваше» (1 Сол. 4, 2–3). Також доповідач підкреслив соціальний вимір святості, де яскравим прикладом такого служіння був Блаженний священомученик Омеляна Ковч.

У другій частині зустрічі відбулася презентація пастирського послання Блаженнішого Святослава «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом», де завданням душпастирської програми Української Греко Католицької Церкви є допомогти всім вірним нашої Церкви навчитися «жити на вподобу Богові» (1 Сол. 4, 1), щоб таким чином зростати у святості і в єдності з Ісусом Христом. Не менш цікавим було ділення про те, яким чином можна себе реалізовувати у суспільстві, парафії зокрема, яким чином соціальний вимір впливає та віддзеркалює чеснотливе життя християнина.

Опісля всі присутні, а це здебільшого були молоді особи, мали нагоду отримати від доповідача відповіді на особисті питання, які їх цікавили.

Не менш цікавими видалися «Парафіяльні зустрічі» на парафії Зіслання Святого Духа у с. Наварія на Львівщині. Темою зустрічі була «Головний ворог України! Хто він? І чому саме він?» Гостем та доповідачем теми був п. Зенон Боровець, відомий катехит області та доцент НУ «Львівська Політехніка». У спосіб практичний і на основі власного досвіду, фахівець відкрив правдиві небезпеки нашого духовного життя, шкідливі звички та впливи, які руйнують людську особу, руйнують родинне та парафіяльне життя. Окрім цього, п. Зенон Боровець запропонував протидії, поради та можливі розв᾽язки, які вимагають як власної, так і спільнотної активності. Зустріч відбулася у місцевому храмі, а передував їй спільний молебень до Пресвятої Богородиці.

Як зазначив голова Комісії УГКЦ Справедливість і Мир, Михайло Мельник: «Парафіяльні зустрічі» покликані активізувати, оживити та стати звичною для нас усіх нормою парафіяльного життя, в якому кожен може ділитися своїми талантами, знаннями, досвідом. Може розвиватися та збагачуватися, охоплюючи при цьому виміри особистісні, спільнотні, а відтак соціальні».

Секретаріат Комісії УГКЦ Справедливість і Мир