«Вірую, Господи». Урочиста академія присвячена патріарху Йосифу Сліпому
  • Пон, 01/10/2012 - 00:00

Цієї суботи, 29 вересня 2012 р. Б., у приміщенні оперного театру, відбулася урочиста академія «Вірую, Господи» приурочена 120-ій річниці від дня народження патріарха Йосипа Сліпого.

 

Академія відбулася у серці міста Львова - Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Серед присутніх були не тільки духовенство, але й представники влади та різних організацій, а також зацікавлені мешканці славного міста, надали дійству національного колориту.

 

Саме дійство було представлене наступними постановками (подаємо цей список для зацікавлених темою Патріарха):

1.                «Прелюдія» ораторії М. Волинського «Totus tuus», яку виконав оркестр Національного Академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької (диригував засл. діяч мистецтв України Микола Кулик).

2.                «Вірую» (Василь Коваль).

3.                «Монолог Андрея Шептицького з ораторії», виконав Ігор Міхневич

4.                «Блажен муж, що не йде на суд нечестивих», виконано лауреатом Національної премії України ім. Т. Шевченка, заслуженою хоровою капелою України «Трембіта» (художній керівник та диригент — Микола Кулик)

5.                «Катакомбна церква живе», виконано заслуженою хоровою капелою України «Трембіта» (художній керівник та диригент — Микола Кулик). Солісти — заслужений артист України Володимир Кудовба, Ігор Міхневич, Олеся Бубела, Вероніка Посацька.

6.                «Боже, озвися», виконано заслуженою хоровою капелою «Трембіта» (диригент — Микола Кулик)

7.                Монолог «Йосип Сліпий», виконано заслуженою хоровою капелою «Трембіта» (диригент — Микола Кулик), соліст — заслужений артист України Володимир Кудовба

8.                Д. Верді «Набуко», виконано хором і оркестром Національного Академічного театру опери та балету ім. С. Крушельницької  (диригент — Василь Коваль).

9.                Фінал з опери Гулака-Артемовського «Владико неба і землі», виконав хор оперного театру та «Трембіта» (диригент — Василь Коваль)

10.             «Боже, великий, єдиний»,  виконав хор оперного театру та «Трембіта» (диригент — Василь Коваль).

 

Також організаторам вдалося поєднати виступи хорів та оркестрів із сценками з життя Патріарха. Особливо перехоплювало дух, коли поставлялися сценки з допитами Патріарха Йосипа органами НКВД. Далеко не кожен зміг би відповідати тихим та спокійним голосом, впевненим у перемогу Ісуса Христа та воскресіння Його Української Греко-Католицької Церкви пізніше у майбутньому.

 

На завершення хор оперного театру, хорова капела «Трембіта» та усі хто вшановував пам'ять Патріарха виконали молитву «Боже, великий, єдиний, нам Україну храни».

 

Ігор Тріль,

Медіа-Центр ЛДС / www.ugcc.lviv.ua