“Те, чого Господь від нас вимагає”. Тиждень молінь за єдність християн (18-25 січня 2013)
  • Птн, 18/01/2013 - 00:00

Під гаслом “Те, чого Господь від нас вимагає” (Мих 6,6-8), взятим з 6-го розділу старозавітньої книги пророка Михея, 18 січня 2013 р., в переважній більшості країн північної півкулі розпочнеться традиційний Тиждень, а точніше вісім днів, молінь за єдність християн, який закінчиться 25 січня відправою вечірні, яку Святіший Отець Бенедикт XVI очолить в римській базиліці святого апостола Павла. На це урочисте богослуження запрошені представники інших християнських Церков та церковних спільнот.

 

Південна півкуля звичайно відзначає цей Тиждень перед або після празника Зіслання Святого Духа.

 

З року в рік зростає кількість віруючих, які єднаються в молитві, щоб подолати віковий розбрат між християнами і щоб, за бажанням Ісуса Христа, усі «були одно». А у третьому тисячоріччі християнства тема єдності набирає особливої важливості. Очевидно, шукання єдності християн не може обмежувати тільки до одного тижня в році і завжди треба шукати відповідних нагод до спільної молитви, щоб вимолити у Господа Бога тієї повної єдності, якої бажає Ісус Христос.

 

Моління за єдність християн започаткував 1908 року Пол Вотсон, американський пастор англіканського віровизнання, 150-річчя з дня народження якого відзначається цього року. Цей добрий звичай почав прийматись серед інших християн, бо так, як особиста молитва є осередком і джерелом християнського життя, так спільна молитва християн є джерелом їхньої єдності. Однак, варто згадати, що ще 1894 року Папа Лев ХІІІ заохочував до проведення у великодньому часі молінь за єдність християн.

 

У 30-их роках минулого сторіччя у французькому місті Ліоні о. Поль Кутюр’є надав Тижневі молінь за єдність християн нового спрямування. До французьких католиків приєднались протестанти, англіканці та православні.

 

Починаючи від 1968 року, у співзвучності з духом ІІ Ватиканського Собору, відзначення Тижня молінь за єдність розпочала вся католицька Церква, підтримуючи екуменічний шлях та діалог силою і дієвістю спільної молитви. Щороку Папська Рада сприяння єдності християн та Комісія Всесвітньої Ради Церков доручають розробити тему цього Тижня.

 

2013 року матеріали для Тижня молінь за єдність християн приготували християни Індії, зокрема, Християнський студентський рух, що відзначає своє 100-річчя, та Загальноіндійська католицька федерація університетів. Вони звернули окрему увагу на величезну суспільну несправедливість в своїй батьківщині. 80% індійських християн становлять парії, яких називають також даліти, тобто нижча каста так званих «недоторканих», повсюдно стають жертвами суспільної та політичної дискримінації, а часто і прямого насилля.

 

Пророк Міхей, що жив у 6-7 сторіччях перед Христом, покровитель цьогорічного Тижня за єдність християн, ревно викривав несправедливість та гноблення, захищаючи бідних і знедолених, та, одночасно, був вісником надії на прихід Месії, закликаючи до справедливості й миру.

 

Католицька Церква завжди виступала проти кастових поділів, зокрема блаженний Іван Павло ІІ писав: «Будь-який кастовий поділ суперечить людській солідарності і несумісний із справжньою духовністю та стоїть на перешкоді місії Церкви, якою є звіщення Євангелія».

Протягом восьми днів учасники Тижня молінь за єдність християн зосередять роздумування на важливості діалогу та спілкування для подолання поділів, які відділяють та відчужують Божих дітей одні від одних, на солідарності та справедливості.

 

Пригадаємо, що Всесвітня Рада Церков об’єднує 349 протестантських, англіканських та православних Церков. Католицька Церква не є членом цієї Ради, але має при ній своїх представників.

 

У рамки Тижня молінь за входять екуменічні відправи спільно з православними та протестантськими Церквами, а також відправи в інших обрядах. Ось так, наприклад, у Римі, в церкві Пречистої Діви Марії ін Віа Лата кожного дня відправляється Свята Літургія в іншому обряді, як от латинському та численних східних обрядах – вірменському, сирійсько-малабарському, маронітському, грецькому, візантійсько-румунському тощо. 24 січня буде відправлятись Свята Літургія в українсько-візантійському обряді, а співатимуть отці та брати-студенти римської Василіянської обителі.

 

Джерело: Радіо Ватикан