1-10 серпня 2014 року - ІХ Міжнародна піша проща родин мігрантів «Самбір – Зарваниця»
  • Втр, 01/07/2014 - 20:35

28 червня в місті Дрогобич Львівської області відбувся семінар координаторів ІХ Міжнародної пішої прощі родин мігрантів «Самбір – Зарваниця». Захід було організовано Міжнародною спільнотою родин мігрантів і проведено в благодійному фонді «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української Греко-Католицької Церкви.

Найперше учасники зустрічі помолися Молебень до Богородиці, який очолив о. Антон Борис, адміністратор парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Козятин Вінницького протопресвітерства Київської єпархії. Отець Антон особливо просив про те, щоби Свята Богородиця оповила своїм покровом родини, а особливо ті, що на Донбасі. Щоб і вони відчували, що з ними в кожній ситуації є Бог.

Опісля молебня, координатори прощі та керівники прочанських груп обговорили хід підготовки до ІХ Міжнародної пішої прощі родин мігрантів «Самбір - Зарваниця». Це духовне паломництво, яке організовує Українська Греко-Католицька Церква (точніше її Пасторально-міграційний відділ у співпраці з «Карітасом» Самбірсько-Дрогобицької єпархії та Міжнародною спільнотою родин мігрантів) із Самбора Львівської області до Зарваниці Тернопільської області.  “Перша мета – щоб і похід, і молитва, і праця в групах, і катехиза, і вільний час, і різного роду служіння, одним словом, кожен день, кожна година і кожна хвилина на цій прощі, були пожертвувані на Божу славу. Бо Господь хоче плодити нас уже й тепер, а не тоді, коли ми приготуємося. Друга мета – молитися за мігрантів і їхні родини, що, за різними даними, за кордон виїхало 5-7 мільйонів українців. І таке враження, що країна до кінця не відчула, що в неї ніби нема частини тіла. Велике значення має, щоб ми про них пам’ятали, щоб ми їх не судили, а намагалися зрозуміти й допомогти. Щоб кожен із нас щось зробив для того, щоб об’єднати ті сім’ї, щоб допомогти дітям, які ростуть без батьків, і допомогти адаптуватися тим людям, котрі хочуть повертатися в Україну”, - о.Василь Поточняк, виконавчий секретар Пасторально-міграційного відділу

о.Антон Борис поінформував присутніх, як іде підготовка до прощі у групі «Духовність», до якої входять духівники прощі: о.Василь Поточняк – координатор, о.Антон  Борис, о.Ігор Козанкевич, о.Богдан Лехович, пані Марія Гапук. Священики, зокрема, працюють над такими темами: Свята Літургія, вечірня, молебень, акафіст, сповідь, єлеопомазання, потреби, проповідь, намірення, чаші, фелони, служебники, требники, молитовники, катехизації, духовні науки, запрошення єпископів, нічні чування, ранішні і вечірні молитви в дорозі, молитва на вервиці. Обговорено приблизний графік чувань на прощі, зокрема, чуватимуть від 11.00 вечора до 03.00 ночі. Чування на прощі – то наука священика, слово провідника, молитва на вервиці, Ісусова молитва, похід зі свічками. Також о. Антон Борис поінформував присутніх про теми для праці в групах, які розроблені на кожен день,  а структура кожної теми наступна: сама тема, мета, роздуми, питання для роздумів, кінцева молитва. Наприклад, до обговорення пропонується тема про важливість спільноти, бо згадаймо, що в Книзі діяння є слова: «Дивіться, як вони люблять один одного».

Галина Зачкевич, координатор прощі, представила прочанську канцелярію, до якої входять: ведучі прощі, керівники груп, підготовка прочанської канцелярії, прочанський спів. Планується, що цьогорічну прощу ведуть дві пари  ведучих: Гаман Андрій і Кудибін Надія та Стефанишин Владислав і Заячкевич Галина.

Прочанський путівник «Благослови, Господи, путь, що по ній піду!» отримує кожен прочанин. У путівнику є ранішні й вечірні молитви, молебні стихирі до Пресвятої Богородиці, вислови святих отців про молитву, гріх, гордість, мир, піст, покору, віру, надію, любов, подружжя, священ6ництво; головні думки-роздуми щоденних тем для праці в групах,  інформація про чудотворну ікону Самбірської Божої Матері та чудотворну ікону Зарваницької Богородиці; найбільш популярні серед паломників духовні пісні і гимни, детальна щоденна програма прощі, розклад богослужінь та молитовних намірень під час прощі. На прощах, де кількість прочан сягає понад три сотні, такий путівник відіграє не лише значну інформативну роль, а й організаційну. Опісля прощі путівник є навчальним посібником для кожного, хто докладає зусилля для продовження прощі на щодень. А тому прочанський путівник має бути зручний, якісно видрукований і містити все те, що відбувається на прощі.

 Ігор Лазоришин, відповідальний за прочанський маршрут, поінформував присутніх про дорогу, якою йтиме проща. Як відомо, щороку обирається маршрут для прощі інший, ніж попереднього року. Цьогорічний маршрут складатиме орієнтовно 250 км, є різнобарвний: це і траса, це і поле, це і 15 км лісу.  

Оксана Пронюк, координатор на прощі напрямку «Мистецтво прощі» поінформувала про те, як планується представити культуру. Найперше – це представлення груп, адже прочани спочатку мають роззнайомитися. У неділю, 3 серпня, планується парад вишиванок. А у середу, 6 серпня у селі Бабухів перед прочанами виступить Оксана Винницька, незряча і дуже талановита артистка. Оскільки 2014 рік – рік Тараса Шевченка, то на прощі планується, щоб перед молитвою на вервиці звучала поезія Тараса Шевченка. Приємним для іменників є вітання, адже велика кількість людей йде у прощу, щоб свій ювілей серед прочан зустріти, а тому вітання-сюрпризи є приємними. Щороку у Зарваниці проводиться фестиваль мігрантської творчості. На цій прощі планується його проведення 9 серпня під гаслом «В єдності – сила народу». За теми для художніх номерів взято фрагменти із Книги псалмів, наприклад, «Милість й істина зустрілися, правда й мир поцілувалися» (Пс.84,11).

Про те, як буде організовано на прощі господарське служіння, розповів присутнім Богдан Стеців. Це надзвичайно важлива ділянка роботи, яка мусить бути надзвичайно добре організована, щоб  прочани змогли зорієнтуватися на молитві. Найперше тут – то багаж, який обслуговує дві вантажні машини із двома причепами. Це і регулярна свіжа вода, яка допомагає втамовувати спрагу. Це і звукова апаратура, через яку кожен чує все, чим живе проща. Це і медична частина – декілька фахових медичних працівників із вмістимими медикаментами сумкою. Це і організація харчування по парафіях, відра, тазики, миски – все те, що робить прочанський харч найсмачнішим.

1-10 серпня 2014 року – ІХ Міжнародна піша проща родин мігрантів пройде за маршрутом Самбір – Брониця – Дрогобич – Гаї Верхні – Стрий – Стрілків – Бережниця – Угільня – В.Дідушичі –  Малі Дідушичі – Велика Тур’я – Кадобна – Кропивник – Мостище – Копанки – Довпотів – Войнилів – Середнє-Дорогів – Сівка Войнилівська – Старий Мартинів – Мартинів – Дем’янів – Бурштин – Насташине – Конюшки – Бабіхів – Сарники  – Світанок – Шумляни – Лози- Слобідка – Божиків – Литвинів – Старе Місто – Підгайці – Сільце – Кутузів – Зарваниця.

У Міжнародну десятиденну пішу прощу родин мігрантів ходять із 2006 року. Кожного року першої п’ятниці серпня біля храму Різдва Пресвятої Богородиці у Самборі збирається численна кількість людей. Протягом десяти днів моляться і свідчать  правду про сучасну трудову міграцію, бо сьогодні на карті світу немає країни, де б не працювали наші співвітчизники. Прочани моляться  за український народ, за збереження християнських родин, за відповідальність влади за долю своїх людей.  «Господи, рятуй українську родину!» - молитва, з якою вирушають у дорогу. Іти пішою прощею із Самбора у Зарваницю не тільки почесно, але і трудно, позаяк «трудно віднайти свою вузьку дорогу, яка приведе нас до Бога. Комусь вистачає сокрушена сльоза, а хтось увесь час шукає за Богом, набиваючи гулі і рани, і, може, лише на заході життя Господь дозволить торкнутися Його риз», владика Йосиф (Мілян), голова Пасторално-міграційного відділу.

Ініціаторами прощі виступили українські заробітчани м. Болонії (Італія) на чолі з о.Василем  Поточняком, тодішнім капеланом болонської церковної громади, які щорічно повертаються на рідну землю і в такий молитовний спосіб дякують Господеві за все, долаючи кожного року 300-кілометрову дорогу. Задум прощі підтримав отець Ігор Козанкевич, директор Благодійного фонду «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії, духовний опікун реабілітаційного центру «Назарет», який став постійним її учасником та духівником.

Із 2009 року прощу організовує Пасторально-міграційний відділ  УГКЦ у співпраці з благодійним фондом «Карітас» Самбірсько-Дрогобицької єпархії, спільнотою мирян міста Дрогобича та спільнотою колишніх заробітчан «Пієта» міста Івано-Франківська. Пасторально-міграційний відділ прагне поєднати всі особисті і спільнотні зусилля у служінні потребуючим і в Україні, і за кордоном. Декретом Блаженнішого Любомира (Гузара) від 16 вересня 2008 року для забезпечення і координації у межах його компетенції душпастирської опіки над вірними УГКЦ, які проживають на територіях, де немає її структур, створено Пасторально-місійний відділ Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви. Постановами Синоду Єпископів  Української Греко-Католицької Церкви (11–17 серпня 2013 року) назву «Пасторально-місійний відділ Патріаршої курії УГКЦ» змінено на «Пасторально-міграційний відділ Патріаршої курії УГКЦ».

Духівниками прощі є о. Василь Поточняк, виконавчий секретар Пасторально-міграційного відділу УГКЦ, о. Ігор Козанкевич, директор Благодійного фонду "Карітас" Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Згодом до прочан доєднались о. Мирослав Пронюк, парох села Слобідка Тисменицького деканату Івано-Франківської митрополії УГКЦ, о. Антон Борис, адміністратор парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Козятин Вінницького протопресвітерства Київської єпархії УГКЦ, о. Микола Николин, декан Старосамбірський та ін.

Стрижнем духовної програми прощі на щодень є Свята Літургія. Священики з вірним в часі духовного походу служать також різноманітні богослужіння - панахида за усопших, святі Літургії за всякі прошення, за з’єднання сімей, Велика Вечірня, Хресна Дорога, уділення св. таїнства Сповіді, Тайни Єлеопомазання і Тайни подружжя, акафіст за узалежнених, молебні, девятиденна вервиця , молитви намірень, Ісусова молитва, тощо, а також, звичайно, щоденні духовні науки та катехизи о.Василя Поточняка, о.Ігоря Козанкевича, о.Андрія Бориса.

Орієнтовна програма прощі: 7.30-8.30 – св. Літургія; 8.45 – сніданок біля церкви; 9.30 – вихід; 13.30-16:20 – молитва у храмі, обід, праця в групах, зустріч з вірними, вихід; 20.00 – молитва у храмі, вечеря, зустріч з вірними. Для бажаючих – нічні чування.

Дорогою прочани заходять до всіх храмів. Паломництво супроводжує транспорт, де можна отримати першу медичну допомогу, здати багаж тощо. Нічліги будуть по родинах та школах. Харчування організовують парафіяни. Нічліг, харчування в Зарваниці та повернення додому  власним коштом.

Із собою треба мати:

 молитовник, вервицю або чотки, плащ-накидку від дощу, спальний мішок або покривало, змінне взуття та одяг (вишиванку), ліхтарик, ложку, миску, горнятко, гроші на повернення та незаплановані витрати, необхідні медикаменти. Рекомендуємо йти у зручному (випробуваному) взутті.

 

Організаційний внесок - 75 грн., для студентів - 30 грн.    

Додаткова інформація за тел.:

 +38(097)179 85 75 - о. Антон Борис,  

 +38(097)761 87 30 – Людмила Пушкар,

+38(098) 590 44  84, +38(099) 409 93 84 Надія Князев

Повідомляємо також, що 9 серпня 2014 р.Б. у Зарваниці вібудеться фестиваль мігрантської творчості.

Увага! Слідкуйте за інформацією. Інформація буде доповнюватися на сайті http://palomnyk.at.ua/

 

Надія Князев для Католицького оглядача

Фото - Проща 2013 року