10 подій, пов'язаних із життям Католицької Церкви, які запам'яталися нам у 2016 р.
  • Птн, 30/12/2016 - 16:38

Британський католицький сайт «Catholic Herald» перерахував 10 найяскравіших подій із життя Католицької Церкви у 2016 році. 

Смерть о. Жака Амеля, священика з Нормандії, Франція
1-768x512

У липні 86-річний о. Жак Амель служив Святу Месу в містечку Сент-Етьєнн-дю-Рувре, коли двоє терористів вдерлися до храму. За словами свідків, священик встиг вигукнути: «Геть, Сатано!» – перш ніж його вбили. Пізніше Папа Франциск назвав о. Жака мучеником.

 

Мільйони молодих людей зібралися на Світові дні молоді у Кракові
2-768x562

На фото Святійший Отець робить селфі з молодими людьми, із якими обідав у резиденції архієпископа в Кракові. На заключній Святій Месі зібрався понад мільйон молодих людей. Це була перша поїздка понтифіка до Східної Європи; під час неї Папа також відвідав Освенцим. 

 

Публікація послання «Amoris Laetitia» та полеміка, викликана «сумнівами» чотирьох кардиналів3-768x512

У квітні Папа оприлюднив апостольське послання про шлюб та родину. «Ми шукаємо ясності щодо розлучених, які знову вступили у шлюб», – у вересні чотири кардинали представили Папі п'ять запитань стосовно документу, проте офіційної відповіді ще немає.

 

 

 

 

Канонізація Матері Терези4-768x512

Після швидкого канонізаційного процесу Папа у вересні проголосив матір Терезу святою.

 

 

 

 

 

 

Папа Франциск запросив мігрантів жити у Ватикані5-768x511

Відвідавши разом зі Вселенським Патріархом Варфоломієм І табір біженців на о. Лесбос, Папа запросив 12 біженців жити у Ватикані. Ці 12 осіб були обрані жеребкуванням.

 

Закінчення Року Милосердя

6-768x635

Ювілейний Рік Милосердя закликав нас бути милосердними та прощати.

В одному з інтерв'ю Папа Франциск сказав, що візит до лікарні для новонароджених у Римі дуже вразив його та став для нього одним із найвизначніших моментів року. 

 

Папа Франциск відвідав Швецію, щоб відзначити 500-ту річницю Реформації7

Під час екуменічного молебню з нагоди святкування 500-ї річниці Реформації Папа закликав до примирення між християнами. Він також привітав намагання лютеранського архієпископа налагодити стосунки між католиками та протестантами.

 

Іракські християни повертаються до зруйнованих храмів8-768x543

Наступ іракської армії дозволив християнам повернутися до своїх домівок в районі Мосула. На фото – християнка, яка плаче, побачивши храм святого Аддаї, зруйнований бойовиками під час окупації. Церковні дзвони задзвонили вперше після дворічної перерви.

 

Католики допомогли Дональду Трампові перемогти у виборах9-768x512

Дональд Трамп обраний президентом США. Екзит-поли повідомили, що за нього проголосували 52% католиків.

 

Пропозиція кардинал Сари служити Месу обличчям на схід10

На конференції в Лондоні кардинал Роберт Сара запропонував, щоби священики служили Літургію обличчям на схід. Він сказав: «Дуже важливо, щоб ми всі – і вірні, і священик – повернулися до сходу або, принаймні, до абсиди». Ватикан відхилив цю пропозицію.

 

Переклад: Ольга Волинець