10 років тому були створені персональні ординаріати для англіканців
  • Чтв, 07/11/2019 - 10:57

Десять років тому Папа Бенедикт XVI опублікував апостольську конституцію «Anglicanorum coetibus», що встановлює персональні обряди для англіканців, які хочуть «увійти в повне сопричастя з Католицькою Церквою». Це було переломним рішенням, яке дозволило багатьом членам цієї громади не відмовлятися від багатовікових традицій, а бути одночасно в єдності зі Святішим Отцем.

Створення ординаріатів для англіканського духовенства та громад було справжнім «стрибком віри». Це вимагало від них відкинення комфорту та безпечного життя, що виникало внаслідок зарплати, отриманої від Англіканської Церкви, використання будівель та пенсійних гарантій. «Я насправді почав з нуля», – зізнався о. Кейт Ньютон, ординарій Волсінгем, першої такої структури, що охоплювала Англію та Уельс. «Незважаючи на численні побоювання, ніхто з нас не став бездомним чи голодним», – додав колишній англіканський єпископ, чоловік і батько трьох дітей.

«Велика Британія відчайдушно потребує євангелізації», – сказав о. Ньютон. «Тоді як католицькі єпархії латинського обряду визнаються імпортом з-за кордону, ординаріат сприймається як свій, це вказує на існування англійської форми католицизму, і тому він краще доходить до місцевих жителів», – додав він.

Відтоді створено ще Ординаріат св. Петра, що охоплює США, а також австралійський ординаріат, в якому служить колишній англіканський єпископ, одружений, батько двох дітей. Оскільки англіканці були дієвими місіонерами, ці ординаріати охоплюють подібні громади у всьому світі. «Це був великий місійний рух. У моїй місцевості є багато людей, які розмовляють іспанською мовою, а їхні родини є англіканами, що впродовж поколінь приходили на богослужінння Католицької Церкви», – сказав єпископ Стівен Лопес з Ординаріату св. Петра в США.

«Завдяки рішенню Папи Бенедикта я міг бути католиком і не відмовлятися від своєї англіканської традиції», – сказав Крістофер Махон, член ординарської парафії в Оттаві, Канада. «Наші традиції, які ми дуже цінуємо, були визнані такими, що додають Церкві краси та святості. Це дуже зворушливо для нас, це зміцнює відчуття, що Католицька Церква є нашим домом», – додав він.

Персональний ординаріат відрізняється від єпархії за критерієм приналежності вірних до цієї адміністративної одиниці. До єпархії належать з географічних причин, проживаючи на її території. Ординаріати створені для груп вірних, які розкидані по різних районах, але з певної причини вони утворюють єдину спільноту, подібно до англіканців. Наприклад, у Польщі організовують персональні парафії для студентів, приналежність яких пов’язана не з місцем проживання, а з фактом «бути студентом».