10 сильних молитов, яких нас вчить книга Діяння святих апостолів
  • Чтв, 29/11/2018 - 16:10

Молитва відігравала дуже важливу роль в житті ранньої Церкви. У книзі Діяння Апостолів Лука описує багато випадків, коли віруючі молилися Богу в ім’я Ісуса. Переконана, що це лишн окремі епізоди молитовного життя ранньої Церкви, але ми можемо багато чому навчитися від них.

Завжди і про все моліться!

Немає кращого часу, ніж зараз, щоб навчитися бути молитовним воїном. Ось десять сильних молитов, які ми бачимо в книзі Діянь.

  1. Молитва в очікуванні:

 „Всі вони пильно й однодушно перебували на молитві разом з жінками і Марією, матір’ю Ісуса, та з його братами“ (Діяння 1:14).

Перша молитва в книзі Діянь — це спільна молитва. Апостоли і жінки, що прийшли були з Ісусом, зібралися разом у кімнаті, де вони перебували і молилися постійно. Вони надихалися обітницею Господа Ісуса Христа, чекаючи Святого Духа, якого Він обіцяв їм.

Коли ми чекаємо чогось, що Господь нам обіцяв, чи в нашому житті, для всіх віруючих, ми повинні виробити в собі звичку молитися.

  1. Молитва про мудрість у виборі лідерів і вчителів

„І, помолившись, сказали: «Ти, Господи, всіх серцезнавче, вкажи, кого з цих двох ти вибрав, щоб узяти місце тієї служби й апостольства, що від нього Юда відпав, щоб відійти на своє місце.“ (Діяння 1: 24-25).

Господь знає серця людей і Він знає, хто підходить на служіння Йому в якості лідера і провідника Його людей. Він дає нам розуміння, коли перед нами стоїть необхідність прийняття важливих рішень щодо лідерства, заради Його імені.

Чи повинні ми спочатку молитися Йому про це? Звичайно!

  1. Молитва про сміливість вчити про ім’я Ісуса

„І нині, Господи, споглянь на їхні погрози й дай твоїм слугам з повною сміливістю проповідувати твоє слово. Простягни твою руку на вилікування, нехай стаються знаки і чудеса іменем святого слуги твого Ісуса“ (Діяння 4: 29-30).

Після суворої заборони Петру і Йоану говорити про ім’я Ісуса, віруючі молилися, піднімаючи свої голоси до Бога, волаючи до Нього, просячи Його зміцнити їх, щоб вони могли продовжувати проголошувати звістку про Ісуса.

Книга Діяння вчить нас молитися за сміливість, коли ми стикаємося зі залякуванням або цензурою будь-якого роду. Ми повинні молитися, щоб Господь дав нам благодать бути сміливими, коли прийде наш час стояти за Його ім’я.

  1. Молитва за тих, кого вибирають для служіння в церкві

„І поставили їх перед апостолами і, помолившись, поклали на них руки“ (Діяння 6:6)

Апостоли, бачачи необхідність, вибрали людей для служіння в зростаючої церкви. При цьому вони вибрали людей гідних і молилися Господу, щоб Він благословив їх.

Чи достатньо ми молимося за наші рішення? Чи достатньо ми молимося за служителів церкви?

  1. Молитва за тих, хто погано до нас ставиться і переслідує нас

„ А впавши на коліна, закликав сильним голосом: «Господи, не постав їм цього за гріх!» І промовивши це, смертю заснув“ (Діяння 7:60).

У свої останні хвилини життя Стефан молився, щоб Господь явив Свою милість і простив тих, хто винен у його смерті. Яку дивовижну любов ми бачимо в поведінці Стефана!

Він показав образ Христа, який ми всі повинні прагнути відображати для тих, хто бажає нам зла, і тих, хто робить нам боляче. Необхідно мати любов, щоб підставити іншу щоку, але ми повинні навчитися молитися за покаяння тих, хто переслідує нас.

  1. Молитва за зцілення і чудеса, які може здійснювати тільки Бог

„ Велівши всім вийти з хати, Петро став на коліна й почав молитися, а повернувшись до тіла, мовив: «Тавито, встань!» І та відкрила свої очі й, побачивши Петра, сіла“ (Діяння 9:40).

 

Приклади людей, які повернулися до життя у фізичному тілі, нечисленні, навіть у Писанні. Але ці історії є тут, щоб навчити нас довіряти Богу в неможливому. Він здатний зцілювати хворих, повертати життя мертвим. Він може знищити смерть. Він знищив назавжди смерть для тих, хто вірить в Ісуса Христа.

Бог може робити неможливі для нас речі, за Його волею і нашою вірою.

Чи повинні ми молитися за неможливе? Чи повинні ми молитися, коли лікарі говорять нашій близькій людині, що їй залишилося жити лише кілька днів? Звичайно!

Моліться, бо для Господа немає нічого неможливого!

  1. Молитва хвали

„ Почувши це, замовкли і хвалили Бога, кажучи: «Отже й поганам дав Бог покаяння, щоб мали життя.»“ (Діяння 11:18).

Віруючі в Єрусалимі славили Бога за те, що Він дарував спасіння і євреям, і язичникам. Хвала Богу за Його доброту — один зі способів молитви, якими вчить нас молитися книга Діяння. У нас є так багато причин дякувати Богові і славити Його, і в наших молитвах ми повинні радіти тій чудовій благодаті, яку Він являє всім нам.

Господь гідний нашої хвали і нашого поклоніння.

  1. Молитва за віруючих в ув’язненні

„Отож, Петра стерегли у в’язниці, а Церква молилася горливо Богові за нього“ (Діяння 12: 5).

Петро був у в’язниці за ім’я Ісуса і, коли він був у кайданах, віруючі старанно молилися за нього. Церква підтримувала Петра в молитві. Клопотання за інших людей, які проходять випробування, — ще одна молитва, якої вчить нас книга Діяння.

Ревно моліться за переслідуваних християн по всьому світу.

  1. Молитва за місіонерів, яких посилає наша церква

„Тоді вони, попостивши й помолившися, поклали на них руки і відпустили“

(Діяння 13:3).

Старійшини в Антіохії молилися за Павла та Варнаву перед тим, як послати їх у першу місіонерську подорож. Ці старійшини церкви вчать нас молитися за тих із нас, хто покликаний нести Євангеліє близьким і далеким народам.

Ми повинні молитися за них, за звістку, довірену їм, і за людей, із якими вони будуть ділитися. Ми повинні молитися за Божий захист для них, і за спасіння душ.

  1. Молитва Господу за прийняття нашого духу

„І каменували Стефана, який взивав, мовивши: «Господи Ісусе, прийми дух мій!»“ (Діяння 7:59).

Наша остання молитва на цій стороні вічності, коли вже все сказано і зроблено, і ми готові зустрітися з Ісусом в Його славі: „Господи! Прийми мій дух!“”

Яку ж розраду маємо ми в смерті, знаючи, що Ісус готовий прийняти нас до вічного життя з Ним.

Переклад Наталії ПАВЛИШИН