10 способів маніпуляції нашою думкою, до яких вдаються в ЗМІ і соцмережі
  • Нед, 10/12/2017 - 16:42

Майже 30 років тому відомий інтелектуал Ноам Хомський написав про способи, які використовують ЗМІ, щоб маніпулювати думкою людей. Пройшли роки, з'явився інтернет і соціальні мережі, і тепер медіа ще успішніше впливають на нас. І далеко не завжди цей вплив позитивний.

Відволікти увагу

Відволікання уваги - улюблений прийом ЗМІ. Важлива інформація тоне в морі дрібних сюжетів. Інтернет проблему не розв'язав - ми постійно відволікаємося на смішні картинки і «історії з життя». Але сьогодні у нас хоча б є вибір, досить правильно розставити фільтри в соцмережах. А «незначні новини» зустрічати з гумором.

Створити проблему з нічого

Штучна або перебільшена проблема іноді викликає неабияку реакцію суспільства. У 2016 році в публікації NASA говорилося, що якби астрологія була точною наукою, то знаки зодіаку змістилися б. Наприклад, знак Діви став би знаком Лева. Журнал Cosmopolitan підніс це як наукове відкриття і заявив, що 80% людей доведеться змінити знак зодіаку. Стаття поширювалася так швидко, що NASA довелося виступити зі спростуванням.

Стратегія поступовості

Щоб сформувати потрібну думку, можна публікувати матеріали на будь-яку тему не відразу, а поступово. Так часом створюються необхідні образи людини, явища або продукції. Наприклад, в ЗМІ різних країн активно просуваються продукти харчування або повсякденні товари певних марок. Мабуть, найяскравішим прикладом використання ЗМІ для лобіювання інтересів великих концернів є популяризація тютюнопаління в середині XX століття.

Стратегія відкладання

Щоб вплинути на прийняття непопулярних рішень, можна уявити їх «хворобливими, але необхідними» і домогтися сьогодні згоди громадян на їх здійснення завтра. Жертви в майбутньому сприймаються легше, ніж  сьогоднішні. Прикладом тому можуть служити резонансні референдуми про незалежність останніх років або багаторічні диктаторські режими в країнах, що розвиваються, засновані на пропаганді та авторитаризмі.

Сюсюкання з народом

Реклама користується мовою, аргументами, символами і особливо інтонаціями, розрахованими на дітей. Такий тон спілкування знижує критичність сприйняття. Говорячи з нами, бренди нерідко звертаються на «ти», використовують наказовий спосіб і звертаються до найпростішим почутів і поривів. А ЗМІ використовують заступницький тон, адже вони явно знають більше, ніж ми з вами.

Більше емоцій, ніж роздумів

Емоції і новини йдуть рука в руку, але не можна сказати, що це добре. Емоції заважають об'єктивному сприйняттю фактів і блокують раціональний аналіз. Це часто призводить до спотвореного сприйняття реальності. Багато в чому через це термін «інформаційна війна» не тільки не забутий, але і знаходиться на слуху. Користувачам з усього світу залишається тільки придумувати, як не опинитися в неї втягнутими.

Тримати людей в невігластві

Суспільство, яке не розуміє, як саме ним управляють, вигідне державі і ЗМІ. А нерозуміння криється в нестачі освіти. Хомський вважав, що рівень доступного знання для еліти і для звичайних людей істотно різниться. Але час не стоїть на місці, і наша цифрова ера дає можливість реалізувати себе незалежно від походження. І рівень освіти може на це ніяк не вплинути.

Спонукати маси захоплюватися посередністю

ЗМІ не соромляться впроваджувати в маси думку, що модно бути дурним, вульгарним і невихованим. Звідси з'являються шоу, ситкоми і фільми з десятків епізодів, гумор «нижче пояса» і жовта бульварна преса. Це працює не тільки на розслаблення, а й на відволікання уваги суспільства від глобальних проблем.

Посилювати почуття провини

Зробити так, щоб люди вважали, що вони винні в локальних і глобальних бідах через нестачу інтелекту, здібностей або зусиль. Зміцнюється думка, що люди несуть відповідальність за війни, розв'язані урядами. У 2014 році вірусний ефект мало фото хлопчика, що лежить між могилами батьків. Кадр видавався за фото з гарячої точки. Але насправді зображення було частиною фотопроекту, присвяченого любові до близьких, і знімалося в іншій країні. Автор знімка був шокований тим, як його фотографію використовували в інтернеті.

Знати про людей більше, ніж вони про себе

ЗМІ нерідко намагаються знати все про всіх, і це часом переходить усі межі. У 2005 році британський таблоїд News of the World попався на прослуховуванні знаменитостей, політиків і навіть членів королівського дому Великобританії. Дані, отримані таким огидним способом, використовували для написання резонансних ексклюзивних статей. Судові процеси за участю знаменитостей і простих громадян привели до закриття видання і виплати великих компенсацій.