100-річчя беатифікації святої Терези з Лізьє
  • Срд, 03/05/2023 - 09:55

З нагоди 100-річчя беатифікації св. Терези з Лізьє відбулися урочистості на батьківщині цієї Вчительки Церкви та покровительки місій.

 

Церква у Франції відзначила 100-річчя беатифікації святої Терези з Лізьє, яку до лику блаженних 29 квітня 1923 року зарахував Папа Пій XI. У своїй проповіді під час урочистостей, що в неділю 30 квітня 2023 року відбулися у храмі в Лізьє, кардинал Жан-Марк Авелін, Архиєпископ Марселя, сказав, що «свята Тереза пропонує цінний урок для сучасної Церкви. Вона навчає католицькості, що ґрунтується на смиренні, на повному довір’ї до Бога й участі в спасенній місії Христа через заступницьку молитву і жертовність». Кардинал підкреслив, що «саме завдяки такій молитві Папа Пій XI проголосив французьку кармелітку покровителькою місій, нарівні зі святим Франциском Ксаверієм».

Ієрарх пригадав, що Римські Архиєреї дуже швидко запізналися зі святою Терезою, починаючи від Лева XIII, який дозволив їй вступити до Ордену у 15-річному віці. Цитуючи вислови Єпископів Риму про святу, кардинал Авелін підкреслив, що «вона є словом, яким Бог промовляє до нас. Через неї Він показує нам, що смирення для Нього є найважливішим. Він цінує смирення більше ніж всі справи, всю геніальність, мудрість чи організаторські здібності. Бог любить смирення». Продовжуючи роздуми про подвижницький шлях цієї святої, Марсельський Архиєпископ зазначив, що саме «повна вірність обов’язкам свого стану, готовність принести будь-яку жертву, віддання себе з довір’ям в Божі руки і, передовсім, щира любов: любити Ісуса з такою ж ніжністю, яку Він показує нам», – є «шляхом святої Терези», а також «шляхом, досяжним для кожного з нас».