100 років тому у Києві вперше прозвучала Божественна Літургія українською мовою
  • Пон, 20/05/2019 - 09:52

В пам’ять про цю знаменну подію, поціновувачів української духовної музики Миколи Леонтовича запрошують взяти участь у Божественній Літургії, що відбудеться 22 травня 2019 року о 19:00 годині  у храмі Святого Миколая чудотворця УГКЦ на Аскольдовій Могилі.

У світлі останніх подій, присвячених 100-річчю Української революції, не слід забувати, що на межі 20х років ХХ ст. “Українська епоха Відродження” торкнулася усіх сфер життя українського суспільства: освіти, економіки, науки, мистецтва та Церкви.

Рух за створення автокефалії Української Церкви знайшов вираження у ідеї надати Божественній Літургії національних українських рис. Оскільки до цього моменту, зокрема у київських храмах переважала церковна музика російських композиторів.

Враховуючи цей факт слід зазначити, що рівно 100 років тому, а саме 22 травня 1919 у Свято-Миколаївському храмі на Печерську прозвучала перша літургія українською мовою. Автором її став український композитор зі світовим іменем – Микола Леонтович.

Цей храм знаходився поблизу могили князя Аскольда, що при хрещенні отримав ім’я Микола, на честь Миколая Чудотворця. І за переказами, саме тому на цих дніпровських  схилах було побудовано аж два храми на честь цього великого святого. На жаль, Свято-Миколаївський храм був знищений більшовиками у 30х роках. А наш храм на Аскольдовій Могилі вцілів.

Прес-служба Київської Архиєпархії

Джерело: Хор «Аскольд»