«100 вертепів у Ватикані»: три вертепи та особлива інсталяція з України
  • Суб, 10/12/2022 - 20:43
У щорічній виставці «100 вертепів у Ватикані» беруть участь три вертепи з України й особлива ялинкова інсталяція із 443-ма ангелами, що символізують душі українських дітей, що загинули від повномасштабної війни.

У четвер, 8 грудня 2022 року, в урочистість Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії, відбулося відкриття виставки «100 вертепів» у Ватикані, яка експонується під колонадою на площі Святого Петра. У заході, який очолив архиєпископ Ріно Фізікелла, Про-Префект Дикастерії в справах євангелізації для Відділу фундаментальних питань євангелізації в світі, взяли участь представники цього відомства Апостольської Столиці, владика Іриней Білик, канонік папської базиліки Санта-Марія-Маджоре, п. Діана Юраш, дружина Посла України при Святому Престолі, а українські колядки виконала Оксана Муха, українська співачка і скрипачка. Захід урочисто відкрив оркестр Ватиканської Жандармерії.

«Дякую, що ви так чисельно прийшли на інавгурацію цієї ювілейної п’ятдесятої виставки. Мені особливо приємно вітати тут сьогодні українську спільноту. Щороку, ми, зазвичай, залучаємо посольство певної країни при Святому Престолі, аби оживити нашу виставку. Цього року обов’язковою була згадка про Україну, тож експозиція розпочинається одним із вертепів з України і завершується іншим українським вертепом, що має особливе значення», – цими словами архиєпископ Ріно Фізікелла, звернувся до римлян і гостей міста.

В трьох, із понад ста тридцяти вертепних експонатів з усього світу, можна побачити українські елементи й символіку, що пронизані трагізмом війни. Це вертеп з Національного музею народної архітектури та побуту України, вертепна композиція «Різдво в місті Марії (Маріуполі)», виконана схимонахинею Теодозією Полотнюк із Донецького екзархату УГКЦ, та еко-вертеп майстрині Олени Покатилової з Черкаської області, біженки, що якийсь час перебувала в муніципалітеті Мінтурно в центральноіталійському регіоні Лаціо. Також на виставці присутня особлива ялинкова інсталяція, прикрашена 443-ма білими ангелами, на знак вшанування українських дітей, що загинули від повномасштабної війни, виконані киянкою Ларисою Макарець.

Зі словами подяки до організаторів та присутніх звернулася п. Діана Юраш: «Ми будемо пам’ятати любов і підтримку Ватикану і всього світу. Особливо вдячні українцям, що допомогли доправити ці вертепи до Ватикану, Андрію Гавриленко з Риму і Володимиру Бекешу з Верони».

 

Вертеп з Національного музею народної архітектури та побуту України

Експозицію «100 вертепів у Ватикані» відкриває класичний традиційний вертеп з дерева, каменю, шкіри та глини. Він привезений із Національного музею народної архітектури та побуту України, а саме із церкви святого Миколая Чудотворця, що є частиною музею під відкритим небом в Києві. Інсталяцію вдалося привезти до Вічного міста завдяки старанням Оксани Старак-Повякель, директорки музею. Вона прибув в супроводі двох майстрів, які допомогли його встановити.

«Різдво в місті Марії (Маріуполі)»

Різдво Христове для людини завжди є періодом надії і сподівання на краще майбутнє. Христос прийшов в цей світ, щоб визволити людину з кайданів духовного рабства. Ідея створення різдвяного вертепу майстрині схимонахині Теодозії Полотнюк спонукувана сумними подіями в Україні. «Сюжет шопки створений на реальних подіях, адже приміщення заводу «Азовсталь» в Маріуполі стало пристановищем і захистом для людей в страшні хвилини війни. Можна сказати, що цей підвал перетворився на вертеп, де люди були тісно поєднані з Ісусом через терпіння, сльози і біль. Я відтворила три покоління людей, які стали свідками війни», – пояснює значення композиції монахиня-студитка. Шопка виготовлена з паперу і пінопласту, фігурки – з дроту й паперу.

На думку владики Іринея, вертеп сестри Теодозії відображає, з одного боку, радісне Таїнство народження Ісуса Христа, але, водночас, показує трагедію нашого народу.

 

Вертеп біженки із Черкащини

Еко-вертеп Олени Покотилової з Черкащини, яка була біженкою в Італії, передала культурна асоціація з міста, в якому вона перебувала, бо авторка вже три місці, як повернулася в Україну. Черкащанка зробила композицію із ляльок-мотанок, одна із яких, одягнена в символічний блакитно-жовтий одяг. «Ми прагнемо відшукати майстриню, тому якщо, вона побачить інформацію, то ми би були раді з нею познайомитися», – зазначає дружина посла.

 

443 невинні дитячі душі у ялинковій інсталяції

Серед вертепів, які несуть радість Христового народження, Україну представляє ще одна особлива інсталяція – ялинка, прикрашена 443-ма білими ангелами. Саме стільки українських дітей загинули від повномасштабної війни, найменшій, з яких, було всього два дні. «Ми готували до цієї виставки 440 ангелів, однак в останні дні ми отримали повідомлення, що загиблих дітей вже є 443. Тому ми сьогодні додамо до ялинки ще три ангели, на знак вшанування дітей, які вже ніколи не відсвяткують Різдво», – розповіла п. Діана Юраш. Ангелів для ялинки виконала киянка Лариса Макарець. У Посольстві анонсували, що по завершенні виставки ангели з ялинки будуть продані на спеціальному аукціоні, вилучені кошти з якого будуть направлені на допомогу дітям, що постраждали від війни.

Виставку можна оглянути кожного дня від четверга 8 грудня 2022 року до неділі 8 січня 2023 року.