105 тис. християн, було вбито в 2012 році за свою віру
  • Суб, 29/12/2012 - 13:01

26 грудня Церква святкувала Першомученика Стефана, який, в той час як його каменували, просив Господа не зараховувати цей гріх людям, котрі вбивали його. І думка, природно, звертається до тієї безлічі християн у всьому світі, яких переслідують або вбивають за їхню віру в Ісуса Христа. Те, наскільки це явище, на жаль, поширене у світі, підтвердив у своєму інтерв'ю Радіо Ватикану координатор Наглядового комітету з питань релігійної свободи в Італії Массімо Інтровіньє:

 

«За даними передового Центру релігійної статистики Девіда Баррета в США, цього року було вбито за віру 105 тис. християн: тобто, одна смерть кожні 5 хвилин. Пропорції воістину страхітливі ... ». Є країни, такі, як Нігерія, де через погрози фундаменталістів Боко Харам небезпечно навіть просто піти на Літургію, за це можна поплатитися життям. І насправді таких місць багато,  їх можна розділити на три головні групи, - сказав Інтровіньє: країни з сильною присутністю ісламського фундаменталізму - Нігерія, Сомалі, Малі, Пакистан і деякі регіони Єгипту; країни, де ще правлять тоталітарні режими комуністичного спрямування, перш за все Північна Корея і країни з етнічним націоналізмом, які ідентифікують національну ідентичність з певною релігією, представляючи християн зрадниками нації, - досить згадати про насильства в індійському штаті Орісcа. Так, у багатьох цих країнах піти на Літургію або на катехизацію - в Нігерії були вбиті діти, які йшли на катехизацію - стало саме по собі небезпечним».

 

У Пакистані закон про богохульство становить величезну небезпеку для християн. Саме через цей закон ми згадуємо сьогодні Асію Бібі, мати п'ятьох дітей, яка донині перебуває у в'язниці, засуджена на смерть.

 

«Італія стала першою країною, яка виступила на захист Асії Бібі, - сказав далі Інтровіньє. - Наші зусилля поки рятують їй життя, але не слід забувати про страти і лінчування, коли розлючені юрби, підбурювані яким-небудь проповідником, кидаються на обвинуваченого ще до суду. У Пакистані це стало звичайною справою, і випадок Асії Бібі не є одиничним».

 

Чому ж християни стали найпереслідуванішою групою віруючих в світі?

 

«З одного боку мають місце жорстокі гоніння, вбивства і тортури, які виходять від певних ідеологій, - відповів Массімо Інтровіньє, - ідеології ісламського радикального фундаменталізму, найбільш агресивних версій етно-націоналізму, і природно, старих комуністичних ідеологій. Слід також пам'ятати про те і розрізняти, що є явища нетерпимості як факт певної культури, і є дискримінація на основі несправедливих законодавчих заходів, які проявляються також і в наших країнах на Заході, як нагадав Святіший Отець у своєму Посланні на День миру 2013 року.

 

Не випадково у вітальній промові до Римської Курії з Різдвом кілька днів тому Папа зупинився на небезпеках і на - так би мовити - культурній диктатурі, здійснюваній певними ідеологіями, і серед них є ідеологія "гендеру". Ці ідеології відчувають небезпеку з боку християн і Церкви, і тому їх лобі проводять кампанії нетерпимості та дискримінації».

 

Св. Стефан просив Господа простити своїх убивць. Чи прощають сучасні мученики своїх гонителів?

 

«Природно, коли ми говоримо про 105 тисяч вбитих в рік, не всі вони є мучениками в богословському сенсі, - відповів Інтровіньє. - Тим не менше серед них є й такі, хто свідомо віддають своє життя за Церкву, молячись про своїх гонителів і прощаючи їх. Це унікальна риса християнства, тому що багато інших культур - дохристианські, а також пост-християнські - кажуть, навпаки, про право і навіть обов'язок честі помсти. Християнство зіграло цю величезну цивілізуючу роль, про яку сьогодні схильні забувати - воно замінило логіку помсти логікою прощення».

 

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va