11 лютого – спомин Пресвятої Діви Марії Лурдської та Всесвітній День хворих
  • Птн, 11/02/2022 - 14:00
«Прийдіть до Мене всі втомлені й обтяжені, і Я облегшу вас» (Мт 11, 28). Папа Пій Х писав, що «побожність до Матері Божої спричиняється до зростання чудової та горливої побожності в ушануванні Христа Господа нашого». І справді, приватне об’явлення Діви Марії святій Бернадетті в Лурді не тільки підтвердило проголошений 1854 року догмат про Непорочне Зачаття, а й зарясніло численними чудесами навернення.

Уперше Бернадетта побачила Богородицю 11 лютого 1858 року, а тривали зустрічі до 16 липня. Діва Марія молилася з дівчиною Розарій, закликала до навернення, заохочувала молитися за грішників, попрохала збудувати на місці об’явлення каплицю й дала вірним знак Божої благодаті – джерело, водами з якого зцілилося багато людей. Попри труднощі й сумніви, голос Богородиці через покірну дівчинку промовив до світу, і Лурд став місцем багатомільйонних паломництв. Сьогодні його вважають одною з найважливіших марійних святинь у світі, а до джерела приїздять як побожні християни, так і скептики, атеїсти чи байдужі до віри особи. Чудесні фізичні зцілення не раз підштовхували людей до навернення.

Вдивляючись у Божу любов, яка схиляється й чекає сліпих, глухих, скалічених і просто малих в очах цього світу, Церква вважає 11 лютого Днем хворих. Всесвітній день хворих встановив папа Йоан Павло ІІ 13 травня 1992 року. Вперше він відзначався у санктуарії Матері Божої Лурдської у Франції. 

Цього дня всі, хто страждає від хвороб, можуть приступити до таїнства Єлеопомазання й отримати Божу підтримку. Адже те, що Бог позначає певні місця, як-от Лурд, особливими благодатями, аж ніяк не означає, що дає Він їх лише там.

Діву Марію Лурдську зображають у білих шатах, підперезаних блакитною стрічкою. Складені в молитві руки тримають розарій, а над головою часто сяє корона з 12 зірок.