11 травня у Луцькій катедрі РКЦ офіційно розпочнеться беатифікаційний процес о. Людвіка Вродарчика ОМІ, місіонера Волині
  • Срд, 13/04/2016 - 09:20

11 травня у Луцькій катедрі свв. Ап. Петра і Павла офіційно розпочнеться беатифікаційний процес о. Людвіка Вродарчика ОМІ, місіонера Волині.

Отець Людвік Вродарчик народився 25 серпня 1907 р., у Радзіонкові (Верхня Сілезія), у релігійній, багатодітній родині. Його батько, шахтар на шахті „Йоханка",тримав також сільське господарство. У чотирнадцять років Людвік залишив батьківський дім та вступив до Нижчої Духовної Семінарії Місіонерів Облатів Марії Непорочної у м. Кротошині. 10 серпня 1927 р. він склав свої перші чернечі обітниці у монастирі Згромадження в с. Марковіце. Розпочав навчання у Вищій Духовній Семінарії в с. Обра, де 10 червня 1933 р. прийняв рукоположення в сан священика. Так почалася священицька і місіонерська діяльність о. Людвіка.

Після свячень він потрапив до с. Кодня над Бугом, де став вікарієм парафії, економом монастиря та вчителем релігії у місцевій школі. У серпні 1936 р., був переведений до Марковіц, а три роки пізніше – на Волинь. У подорожі на схід о. Людвіка супроводжував ще один облат - брат Кароль Дзємба.

Наприкінці серпня 1939 р. парафія в Окопах (село, яке нині зникло з карти України, знаходилось приблизно за 20 км від Рокитного) зустріла нового настоятеля оплесками, і він розпочав тут свою душпастирську працю. Тоді до парафії належали три села: Боровські Будки, Довгань і Окопи. Саме тут випало працювати о. Людвіку Вродарчику. Це було перше місце праці і служіння 32-літнього місіонера-монаха.

У складні часи Другої світової війни, на тлі ворожнечі і ненависті окопівський настоятель робив все, щоб запобігти пролиття крові. Разом з активною душпастирською діяльністю, він також намагався залагодити напружені польсько-українські стосунки. Від моменту прибуття до Окопів він використовував свої медичні вміння, чим широко прославився в околиці, при цьому надаючи допомогу усім стражденним, незалежно від національної приналежності.

6 грудня 1943 року переслідувачі побили отця Людвіката та забрали з собою. Після знущань і катування, 8 грудня священика вбили.

«Так славно закінчив життя той, хто чинив завжди всім добро. Ось це – герой, ось це – святий священик, ось це – гордість нашого Згромадження», - сказав брат Кароль Дзємба ОМІ, який разом із о. Людвіком служив на Волині.

У 2007 році Місіонери Облати Марії Непорочної відвідали Окопи, місце де служив о.Людвік, і де з нагоди сотої річниці від його народження було встановлено пам’ятний хрест.   

 

Молитва за заступництвом о. Людвіка Вродарчика ОМІ

Господи і Боже наш, будь прославлений у своєму священикові Людвіку, місіонері, вірному синові Непорочної Марії. Будь прославлений за його пророчу віру, за його переконаність у силу молитви і за його священицьку ревність, з якою служив справі Твоєї любові. Будь прославлений за те, що Твоїм словом милосердя і поєднання невтомно долав будь-які кордони поміж людьми, щоб усі, а особливо бідні та стражденні, були одно у прославленні Тебе. Будь прославлений за дар мужності, з якою прийняв мученицьку смерть, не прагнучи зберегти життя будь-якою ціною, але віддаючи його в руки людської злості у відкуп за Твоїх розпорошених дітей. Отче Милосердя, зглянься на свого слугу, отця Людвіка, і заради вишньої слави Твоєї через виявлення його святості вділи мені благодать, про яку прошу Тебе через Ісуса Христа, Твого Сина. Амінь.

Отче наш.... Радуйся, Марія..., Слава Отцю...

 

Про усі випадки отримання благодатей за його посередництвом просимо повідомляти за адресою: Місіонери Облати Непорочної Марії, Вул. Каштанова, 22 А, 08 704 м. Обухів, www.omi.org.ua, del@omi.org.ua, Тел. (04572) 71 948.