110 років з дня народження Рауля Фоллеро, «апостола прокажених»
  • Нед, 18/08/2013 - 14:54

17 серпня відзначалося 110 років з дня народження Рауля Фоллеро, французького католицького журналіста - «апостола прокажених». З цим днем, зокрема, пов'язано встановлення Всесвітнього дня допомоги хворим на лепру, який цього року відзначається вже в 60-й раз.

Фоллеро змінив своє життя в 1935 році, коли під час африканського сафарі несподівано зустрів групу місцевих прокажених, що страждали від болю і голоду. Під враженням від зустрічі журналіст почав подорожувати по всьому світу, у супроводі своєї дружини Мадлен, для збору коштів для допомоги хворим на лепру. Перший президент Руху за канонізацію Рауля і Мадлен Фоллеро Івон Пінсон розповів перед мікрофонами Ватиканського радіо:

«Хворі на проказу називали їх 'татом Раулем' й 'мамою Мадлен',  так ніби вони були їхніми духовними батьком і матір'ю. Рауль і Мадлен наближалися до прокажених не боячись від них заразитися. Вони говорили: 'Ні, ризик зараження мінімальний: хворих на проказу можна обіймати й бачити в них звичайних пацієнтів, тобто обходитись з ними таким же чином'. Сьогодні ми дбаємо про прокажених і лікуємо їх до повного одужання».

Рауль Фоллеро повторював, що є три типи прокази: байдужість, егоїзм і несправедливість, але «існують ще боягузтво і бідність, - зазначив Івон Пінсон. - Для апостола прокажених лепра - це наслідки людського гріха: таке зло поки що не виліковується. Світ має потребу в багатьох 'Фоллеро', які б взялися за справу, наділили б хворих голосом, який би зумів так торкнутися людського серця, щоб люди змінили своє ставлення і допомагали бідним, наслідуючи приклад Христа. Щоб люди стали подібними на Доброго самарянина, який наближається до хворого і не боїться відправитися на його пошуки. Цим і займалося подружжя Фоллеро. У наші дні всі прокази є наслідками гріха: нехай же Рауль і Мадлен додадуть нам мужності йти всюди, де панує гріх, щоб принести туди братство».

За матеріалами: http://ru.radiovaticana.va