13 грудня у Гарнізонному храмі відчинять Двері Божого милосердя
  • Птн, 11/12/2015 - 12:16

У неділю, 13 грудня 2015 року, у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла відчинять «Двері Божого милосердя» та здійснять Молебний чин з нагоди відкриття Ювілейного року Божого милосердя. Відбудеться ця урочистість о 10.45 год. перед початком Божественної Літургії.

Як відомо, в Українській Греко-Католицькій Церкві рішенням Синоду Єпископів УГКЦ, у відповідь на заклик Святішого Отця Франциска, Папи Римського, започатковано Надзвичайний Ювілейний рік Божого милосердя. Це особливий рік, в якому Святіший Отець закликає вірних до покаяння та отримання відпусту гріхів через прийняття Святих Тайн та здійснення паломництва до Святих дверей. Триватиме Ювілейний рік від 8 грудня 2015 року до 26 листопада 2016 року.

Відтак, у визначених храмах по всій Україні буде проведено Молебний чин відкривання дверей. Згідно з декретом Архиєпископа та Митрополита Львівського УГКЦ Кир Ігоря  Гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла входить до списку церков Львівської Архиєпархії УГКЦ, яким поручено відкрити «Двері Божого милосердя».

«Особливим закликом цього Святого року є запрошення прийняти кожному Боже милосердя», - зазначає Блаженніший Святослав у своєму посланні з нагоди проголошення Святого року Божого милосердя в УГКЦ. Весь текст послання можна прочитати тут.

Довідка. Католицька Церква вже протягом століть кожний 25-ий рік проголошує роком Святим. Останній із черги Святий-ювілейний рік відбувся 2000 року з нагоди 2000-ліття від народження у людському тілі Господа нашого Ісуса Христа. У міжчасі тих 25-ти років, коли виникне якась особлива нагода чи потреба, Церква оголошує ще й надзвичайні Ювілейні Святі роки.

У Католицькій Церкві Ювілейний рік відзначають, почавши від 22-го лютого 1300 року. Його започаткував папа Боніфатій VІІІ для паломників, які прибули до Риму. Спочатку Ювілейний рік мав повторюватися раз у 100 років. Але папа Климент V у 1343 році запровадив його відзначати раз на 50 років, а папа Урбан VI у 1389 році зменшив цей період до 33 років. Згодом Ювілейні роки святкувалися 1400, 1423 та 1450 роках, поки папа Павло ІІ не встановив святкування один раз на 25 років (починаючи від 1475 р.).

Останній надзвичайний Святий рік оголосив св. Папа Іван Павло ІІ 1985 року. Це був Марійський Святий рік. Тепер же надзвичайний святий рік оголосив Папа Франциск, ставлячи у центрі його уваги Милосердного Бога, Який запрошує всіх повернутися до Нього.

Початком Ювілею є відкриття так званих «святих дверей». Мова йде про двері, які є в кожній з чотирьох папських базилік Риму. Вони відкриваються лише під час Святого року, натомість в інший час є замурованими. Обряд відкриття цих дверей вказує на те, що під час Ювілею для вірних доступний «надзвичайний шлях» до спасіння.

Ритуал урочистого відчинення Святих дверей сягає 1500 року. Традиційно вірні, які в цей рік здійснили паломництво до Риму, отримували повний відпуст гріхів, виконавши декілька головних умов, визначених Святішим Отцем: прийняття Святих Тайн Покаяння та Євхаристії, молитва за Папу, повне відречення від гріха та відвідини чотирьох папських базилік, заходячи в кожну через Святі двері. Ці умови деколи змінювались. Зокрема, у 2000 році паломникам, які прибули до Риму, було достатньо відвідати тільки одну папську базиліку. Ті, хто не мав змоги здійснити паломництво до Риму, могли отримати відпуст, виконавши всі інші умови та відвідавши спеціально призначену церкву у своїй єпархії, зазвичай це був катедральний собор.

Продовжуючи своє служіння як добрий пастир Христового стада, Папа Франциск оголосив 2016 рік Роком Божого милосердя. З метою допомогти людям повернутися і наблизитися до Милосердного Бога, Святіший Отець оголосив, що такі ювілейні двері будуть відкриті також в кожній католицькій дієцезії та в кожній єпархії світу, щоб вірні могли в тому році увійти ювілейними дверима до Божого храму та відчути красу Божого милосердя. Святіший Отець доручив, щоб кожний місцевий єпископ призначив одну з церков з відкритими дверима. Це буде особлива нагода, щоб під час Святого року вірні могли увійти до храму Божого милосердя, відчути радість прощення милосердного Отця так, як її відчув блудний син.