14 червня – Всесвітній день донора крові
  • Срд, 14/06/2017 - 13:22

Щорічно 14 червня країни світу відзначають Всесвітній день донора крові. Це вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові та / або її компонентів.

Всесвітній день донора крові — досить нове свято, яке відзначає багато країн. Воно було засновано під егідою ООН у травні 2005 р. на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я ООН у Женеві.

Важливість Всесвітнього дня донора крові перегукується з безсумнівною важливістю самого донорства. Метою цього щорічного заходу є залучення здорових людей до донорства крові. Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, не є загальним.

У цей День звертається увага на необхідність регулярної здачі крові для запобігання її дефіциту в лікарнях та клініках, особливо в країнах, де кількість донорської крові вкрай обмежена.

Потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.

Пам’ятка про донорство

Згідно Закону України «Про донорство крові та її компонентів» донором може бути будь-який дієздатний громадянин України віком від 18 років, який безоплатно пройшов відповідне медичне обстеження і в якого немає медичних протипоказань. Донорами можуть бути люди різних професій та статі, в тому числі й студенти вищих навчальних закладів. Законом передбачені заходи заохочення та пільги донорам у зв’язку з систематичним безоплатним здаванням ними крові та її компонентів.

5 причин здати кров:

  1. Одна здача крові допомагає врятувати два життя,
  2.   Здача крові або плазми корисна для здоров’я донора: запускає процес оновлення організму, стимулює імунітет, знижує ризик розвитку захворювань серцево – судинної системи,
  3. При здачі крові донор безкоштовно обстежується на: групу крові, резус-фактор, біохімічне обстеження, ВІЛ, гепатити «В», «С», сифіліс,
  4. Після здачі крові, донору надається звільнення на 2 дні від роботи та навчання із збереженням заробітної плати,
  5. Здавати кров регулярно – це не тільки благородний вчинок, а й допомога ближньому!