15 цитат Папи Франциска про війну і мир
  • Пон, 12/05/2014 - 01:02

Добірка висловлювань Святішого Отця про війну та мир:

Починає здаватися, що загиблі – це рядова частина щоденної звітності. Ми звикли читати про це! І якби ми набралися терпіння перерахувати всі війни, які зараз відбуваються у світі, – я впевнений, – ми списали би не одну сторінку. Здається, ми стали одержимі духом війни. Проходять ініціативи в пам’ять століття Першої світової війни, коли загинули багато мільйонів, всі обурюються, – але ж і сьогодні відбувається те ж саме! На місці великої війни всюди палають маленькі війни, розколюються народи… В ім’я власних інтересів люди вбивають один одного. (Літургія 25 лютого 2014р.)

Звідки війни та сварки між вами? Війни, ненависть, ворожнечу не купують на ринку – вони тут, у серці. Але сьогодні багато мільйонів людей гинуть в братовбивчих війнах, і ми звикли до цього, нас це вже не вражає! Багато хто з них вмирає за шматок землі, через амбіції, ненависть, расове неприйняття. Однак часто перед лицем конфлікту ми опиняємося в дивній ситуації: для його вирішення люди воліють обрати сварку, мову війни, а зовсім не мову миру! Що ж відбувається в наших серцях? Нехай допоможе нам Господь зрозуміти все це, і так визволить Він нас від небезпеки звикання до військових новин. (Літургія 25 лютого 2014р.)

Війна – це самогубство людства, бо вона вбиває серце, вбиває саме те, в чому живе послання Господа: вона вбиває любов! Бо війна виникає з ненависті, заздрості, прагнення до влади, так, у тому числі – скільки разів ми це бачимо – з цього прагнення влади. І також в історії, скільки разів ми бачили, що сильні світу цього бажають вирішувати місцеві проблеми, проблеми економіки, економічні кризи за допомогою воєн: Чому? Тому що гроші для них важливіше від людей! А війна і є саме це: вираз віри в гроші, в ідоли, в ідоли ненависті, віри в ідола, який веде тебе до вбивства брата, до вбивства любові. Мені згадалося слово нашого Бога Отця, з яким Він звернувся до Каїна, який убив із заздрості свого брата: Каїне, де брат твій? Сьогодні ми можемо чути цей голос: це плаче наш Бог Отець, Він оплакує наше безумство, Він каже всім нам ‘Де твій брат?’; Він каже всім можновладцям землі: ‘Де ваш брат? Що ви творите? (Літургія 2 червня 2013)

Війна – це завжди гріх : гріх ідолопоклонства, гріх принесення людей на вівтар влади, принесення людей в жертву. (Літургія 2 червня 2013)

Насильство ніколи не приводило до миру. Війна веде до війни, насильство веде до насильства! Я наполегливо прошу сторони конфлікту прислухатися до голосу своєї совісті, не замикатися в своїх інтересах, побачити в іншому брата, і, подолавши сліпе протистояння, встати з мужністю і рішучістю на шлях зустрічі і переговорів. Не культура зіткнення, не культура конфлікту творить співіснування народів, та серед народів, а культура зустрічі, культура діалогу: це єдиний шлях до миру. (Ангел Господній 1 вересня 2013)

Ми покликані не закривати очі на насильство і несправедливість, які чиняться в багатьох частинах світу, і не залишатися до них байдужими і нерухомими: потрібне загальне зусилля, щоб побудувати воістину більш справедливе і гуманне суспільство. Що відбувається в серці людини… яка дійшла до того, щоб робити все це? Що відбувається в серці людства? Час зупинитися! Господь нехай допоможе всім нам йти більш твердо шляхом справедливості і миру. І давайте почнемо з нашого дому! Справедливість і мир у себе вдома, між нами. Починають з дому, а потім вже – все людство. Але ми повинні почати з дому. Нехай Святий Дух діє в серцях, розплавить їх замки і броню, і дарує нам розчулитися перед слабкістю Дитятка Ісуса, бо світ вимагає сили лагідності, ненасильницької сили істини і любові. (Ангел Господній 1 січня 2014)

Братерство – основа миру і шлях до нього. В основі братерства лежить переконання, що всі ми – діти нашого Небесного Отця, що всі ми належимо до однієї людської сім’ї, і нас об’єднує спільна доля. Це передбачає для кожної людини відповідальність діяти так, щоб світ став спільнотою братів, які поважають один одного, приймають відмінності, властиві іншому, і піклуються одне про одного. У руки Марії, Матері Відкупителя, ми вкладаємо з синівським сподіванням наші надії. Їй, Матері всіх людей, ми ввіряємо крик про мир для народів, пригноблених війнами і насильством, щоб мужність діалогу і примирення запанувала над спокусами помсти, зарозумілості, корупції. Ми просимо Її, щоб Євангеліє братерства, яке проголошується й засвідчується Церквою, могло говорити до совісті кожної людини і руйнувати стіни, які не дозволяють ворогам визнати один одного братами. (Ангел Господній 1 січня 2014)

Істинний мир, як ми знаємо, полягає не в збереженні відносної рівноваги між протиборчими силами. Це зовсім не красивий “фасад”, за яким ховаються контрасти і поділи. Мир – це праця, якою потрібно продовжувати займатися день у день, виходячи з дару Божого, з Його благодаті, дарованої нам в Ісусі Христі. Христе, Князю миру, наверни всюди серця жорстоких, щоб вони склали зброю і встали на шлях діалогу. Бог є мир: попросимо Його допомогти нам бачити цей мир щодня, – в нашому житті, в наших сім’ях, в наших містах і країнах, в усьому світі. (Urbi et Orbi 25 грудня 2014)

Нехай мир, дар Ісуса, зможе назавжди оселитися в наших серцях і підтримувати пропозиції та дії керівників націй і всіх людей доброї волі. Всі ми докладаємо зусиль для того, щоб заохотити старання, спрямовані на дипломатичне і політичне подолання вогнищ війни, які досі нас турбують. (Загальна Аудієнція 18 вересня 2013)

Є глибша війна, яку повинні вести ми всі! Це тверде і мужнє рішення відкинути зло і його спокуси, і обрати добро, будучи готовими платити за це особисто: ось що означає слідувати за Ісусом, ось що означає взяти свій хрест! Ця глибока війна проти зла: для чого вести всю цю безліч воєн, якщо ми не здатні оголосити цю глибоку війну проти зла? Ні для чого! Марно… Крім того, ця війна проти зла дає нам можливість сказати «ні» братовбивчій ненависті і брехні, яку вона використовує; сказати «ні» насильству у всіх його формах; сказати «ні» розповсюдженню зброї та незаконній торгівлі нею. (Ангел Господній 8 вересня 2013)

Я  хотів би приєднати свій голос до крику, який виходить з усіх куточків землі, від кожного народу, з серця кожної людини, з великої єдиної родини, якою є людство, зі зростаючою тривогою: це крик про мир! Крик, який наполегливо говорить: ми бажаємо жити в мирі, бажаємо бути мирними людьми, ми бажаємо, щоб у нашому суспільстві, що роздирається розколами і конфліктами, вибухнув мир, а не війна; щоб більше ніколи не було війни! Мир є настільки цінним даром, що його слід зміцнювати і берегти. Нехай крик про мир звучить голосно, щоб досягти серця кожної людини, і щоб всі склали зброю і керувалися спрагою миру. (Ангел Господній 1 вересня 2013)

Нехай ланцюг зусиль на захист миру об’єднає всіх чоловіків і жінок доброї волі! Мир – це благо, яке вище від всіх бар’єрів, тому що воно є благом всього людства. Попросимо Марію допомогти нам відповісти на насильство, на конфлікт і війну силою діалогу, примирення і любові. Вона наша Матір: нехай Вона допоможе нам знайти мир. Ми всі Її діти. Допоможи нам, Маріє, подолати і цей важкий момент, і зобов’язатися бачити щодня і всюди справжню культуру зустрічі та миру. Маріє, Царице Миру, молися за нас! (Ангел Господній 1 вересня 2013)

Не зіткнення дають перспективу вирішення проблем, але здатність зустрічатися і вести діалог. (Ангел Господній 25 серпня 2013)

І попросимо воскреслого Ісуса, який перетворив смерть в життя, обернути ненависть на любов, помсту в прощення, війну в мир. Так, Христос є наш мир, і через Нього ми молимо за мир для всього світу. Мир в усьому світі, який як і раніше роздирають жадібністю ті, що шукають легкої наживи, який поранений егоїзмом, що загрожує людському життю і сім’ї, егоїзмом, який у двадцять першому столітті продовжує торгівлю людьми, найпоширенішу форму рабства. Миру в усьому світі, який терзають насильством, пов’язаним з торгівлею наркотиками і з нещадною експлуатацією природних ресурсів! Миру нашій Землі! (Urbi et Orbi 31 березня 2013)

Я знаю, нелегко залікувати рани і співпрацювати з вчорашнім ворогом, щоб разом творити завтрашній день, – але це єдиний шлях, який дає надію на майбутнє, надію на розвиток і на мир. (Urbi et Orbi 31 березня 2013)

Джерело: http://popefrancis.org.ua/http://papafranciscus.ru