15 діл милосердя, про які ми часто забуваємо
  • Втр, 05/12/2017 - 20:49

Передріздвяний піст є періодом очікування на народження Спасителя. Впродовж цього періоду Церква закликає нас не тільки відмовлятись від м’ясних страв та гучних забав, але й чинити діла милосердя.

До діл милосердя Церква «офіційно» відносить: (щодо тіла) голодного нагодувати, спраглого напоїти, роздягненого одягнути, подорожнього в дім прийняти, недужому послужити, в’язня відвідати, померлого поховати; (щодо душі) грішника направити, невіжу навчити, тому, хто сумнівається добру раду дати, сумного потішити, кривду терпеливо зносити, образу з серця прощати, за живих і вмерлих молитися.

Але є ще і «дрібні» діла милосердя, які можуть здаватись дуже незначними, однак насправді вони є справжнім, конкретним проявом Божої любові. Серце, налаштоване на Бога, не може залишатись байдужим до інших. Не позбавляй світ своєї посмішки, свого сміху і внутрішньої надії на Бога. Світ потребує цього.

 

1. Посміхайся. Християнин завжди веселий та усміхнений.

Ми можемо цього не усвідомлювати, однак, коли ми посміхаємось, то піднімаємо настрій людям навколо нас. В нашому щоденному житті, на роботі, вдома чи в школі, радість християнина є благословенням як для інших, так і для тебе. З Христом у твоєму житті ти не можеш бути сумним.

 

2. Слухай розповіді інших з любов’ю, а не з осудженням.

Слухання – це те, що вирізняє нас, як людей. Кожна історія, яку ми розповідаємо, наближає нас один до одного. І ми ділимось не просто словами, а частинкою нашого життя. Ділитись і слухати – це діла любові, що зближують нас у наших відносинах.

 

3. Будь завжди вдячний (навіть тоді, коли «нема за що»)

Не звикай до того, що ти отримуєш щось через те, що тобі це потрібно чи просто ти це якось «заслужив». Усе, що ми отримуємо – це дар, ніхто нам нічого не винен (навіть якщо ми за це заплатили). Завжди дякуй. Коли будеш вдячною людиною, будеш і щасливіший.

 

4. Не забувай говорити іншим, що ти їх любиш.

Ти знаєш, що любиш свою сім’ю і родину, але чи вони це знають? Показувати свою любов, обнімати їх, розповідати, що ти відчуваєш – цього ніколи не буває забагато. Якби Ісус не прийняв людську подобу, ми б ніколи не зрозуміли що таке Божа Любов.

 

5. Якщо хтось потребує допомоги – допоможи, щоб ця людина змогла відпочити.

Це важливо в сім’ї. Коли хтось потребує перерви, візьми на себе ініціативу і допоможи з обов’язками – особливо тоді, коли ти зауважив це до того, доки тебе попросили. Немає нічого прекраснішого і приємнішого, ніж коли хтось приходить тобі на допомогу в життєвих дрібницях. Коли ми допомагаємо один одному виконувати щоденні обов’язки, життя стає кращим і простішим.

 

6. Щодня посміхайся до людей, котрих часто зустрічаєш.

Коли ти щодня вітаєшся з людьми, яких часто зустрічаєш, ти починаєш усвідомлювати важливість того, що вони роблять. Людям подобається, коли хтось визнає наскільки важливими вони є для тебе – що ти насправді зауважуєш їх; їхня присутність має значення.

 

7. Зупинись, щоб допомогти. Розумій, що є особи, котрі потребують твоєї допомоги.

Що тут ще додати? Не важливо, чи це приклад з математики, просте запитання чи голодна особа на узбіччі. Завжди є хтось, хто міг би скористатись твоєю допомогою. Та й зрештою, самі ми часто потребуємо допомоги! Замість того, щоб подумати «це не мої проблеми», чи «це не моя справа»… прояви трохи щедрості і таким чином стань тим, через кого Ісус зможе подіяти в житті твого ближнього.

 

8. Розмовляй з батьками по телефону чи іншими засобами комунікації.

Коли живеш сам, ти незалежний, в тебе щільний графік, і навіть, можливо, в тебе є своя сім’я. Коли ти знаходиш час, щоб порозмовляти зі своїми батьками, їх зворушує те, що ти думаєш про них, бо вони дуже люблять чути тебе. Будь уважним до їх потреб, просто запитавши як у них справи. Для цього багато не потрібно, однак це – чудовий жест вдячності.

 

9. Вибери речі, якими не користуєшся і віддай тому, хто їх потребує.

Подумай про свою улюблену сорочку, яка є в тебе ще від тоді, коли тобі було 17 років. Якби ти віддала її комусь, хто її потребує, чи могла б вона стати улюбленим топом для дівчини, котра не має багато сорочок? Якщо в тебе є молодша сестра (чи брат), тоді тобі зрозуміле це відчуття. Дуже добре, коли ти звикаєш цінувати те, що маєш, але це не означає заздрісно і без потреби триматись за цю річ… а швидше бути щедрим у володінні нею. Цілком ймовірно, що хтось набагато більше потребує цю річ, ніж ти.

 

10. Виправляй інших з любов’ю, а не зі страху.

Чи в ролі батьків, чи вчителів, чи просто друзів, ми часто знаходимось в позиції, коли потрібно застерегти або виправити когось. З іншого боку, наш найкращий товариш має відчувати, що може безпечно вказати на нашу помилку чи провину, бо він/вона хоче, щоб ми це усвідомлювали і ставали кращими. Пам’ятай: це слід робити тільки на основі любові. Любов дозволяє не тільки тимчасово зупинити проблему, але й насправді вирішити її. Водночас, прощення – це те, що дозволяє нам просуватись далі, попри зранення і помилки. Не бійся надати щиру, конструктивну критику іншим (а з іншого боку - в дусі покори приймай братське напоумлення від інших). Любов означає хотіти найкращого ДЛЯ інших і ВІД інших, а також прагнути давати найкраще від себе і бути найкращими заради тих, кого любимо. Тому ми повинні бути ніжними та відкритими, коли надаємо і приймаємо братську (чи батьківську) критику.

 

11. Прибирай після себе вдома.

Тут непотрібно багато коментарів. ;)

 

12. Звертай увагу на деталі.

Коли ти дивишся на свого друга чи члена сім’ї, чи просто думаєш про них, з більше, ніж просто мимобіжним поглядом чи думкою, то ти показуєш свою любов більш активно і щиро. На приклад, запам’ятати, що твоя подруга любить певний вид квіток і через кілька днів подарувати їй ці квіти, показує їй твою любов і те, що вона тобі не байдужа в більш, ніж загальному значенні.

 

13. Допомагай іншим долати перешкоди.

Коли ми були молодими, ми з радістю допомагали іншим, навіть не задумуючись над цим. А чому зараз так не робимо? Допоможи комусь нести важку сумку, старшій особі перейти дорогу чи підвези друга в потрібному напрямку. Ці невеликі жести ніколи не забуваються. Будь тією особою, яка досі вірить в те, що у світі є добро.

 

14. Підтримай ближнього на дусі

Коли в твого товариша якісь проблеми, коли він з чимось бореться, а ти не знаєш чим йому допомогти, ти завжди можеш запропонувати йому своє співчуття, свою вірність, а також чесноту християнської надії. Одним із найбільш заспокійливих факторів в житті є знати, що ти не сам… що хтось нас любить і є поруч з нами тоді, коли нас оточує боротьба і печаль.

 

15. Радій успіху інших

Прості фрази на зразок «Вітаю», «Я такий радий за тебе» чи «Тобі дуже пасує цей колір» піднімуть цій людині настрій, а нам допоможуть глянути за межі нас самих і побачити в інших людях те, що бачить в кожній особі Бог.

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами catholic-link.org