1,5 млн підписів за «Один з нас» і паніка в Європарламенті
  • Втр, 29/10/2013 - 16:26

Проабортивні організації намагаються підірвати правові наслідки ініціативи «Один з нас».

Минулого тижня на голосування Європейського Парламенту висунули пропозицію визначену як «найбільш цікавий і фанатичний текст цієї каденції». Так званий рапорт Естрелі та пов’язаний з ним проект резолюції домагався, зокрема, загального доступу до абортів, різко суперечачи Договору про функціонування Європейського Союзу. Тим часом кількість підписів за громадську ініціативу «Один з нас», з метою припинити фінансування Союзу проабортивних лобістів, перевищила півтора мільйони.

У вівторок, 22 жовтня, на голосування Європейського парламенту винесли звіт у справі сексуального та репродуктивного здоров'я, який підготувала Комісія з прав жінок і рівноправності. Складена в нім резолюція вимагала, зокрема, загального доступу до абортів, також для підлітків без згоди батьків та обов'язкового статевого виховання для учнів початкових шкіл.

Як оцінив один з польських європослів Конрад Шиманскі: «запропонована доповідь є яскравим прикладом панування ідеології над законом у парламенті. Заклики до широкої легалізації абортів у ЄС суперечать договорам Союзу. Політична атака на свободу совісті лікарів і право батьків виховувати своїх дітей відповідно до їхніх переконань було б компроментацією Союзу».

У цьому контексті Комісія Єпископатів Європейського Союзу (COMECE) виступила із заявою, нагадуючи, що відповідно до статті 168 пункту 7 Договору про функціонування Європейського Союзу, голосування з цього питання є помилковим, адже він не має повноважень щодо прийняття рішень у зазначених питаннях.

Пояснюючи причини існуючого голосування, експерт з Центру Закону «Ordo Iuris» Александер Степковскі вказує інтенсивні дії проабортивних організацій, таких як International Planned Parenthood Federation, Marie Stopes International, чи Deutsche Stiftung, які намагаються таким чином підривати правові наслідки ініціативи «Один з нас». Одним з таких наслідків буде припинення згаданим організаціям дотацій ЄС.

У голосуванні проект скерували до опрацювання в комісії дуже незначною перевагою (351 за, 319 проти, 18 утрималися).

Появу таких пропозицій можна пояснити агресивним лобіюванням. Їхнє позачергове просування, що відбувається в надзвичайно пришвидшеному порядку, а також безглузде становище такої великої кількості європослів можна назвати станом паніки. Здається, це підтверджує шанси на успіх ініціативи «Один з нас», особливо в той час, коли кількість зібраних підписів перевищила півтора мільйони.

Ця ініціатива домагається, щоби відповідно до рішення Європейського суду у справі Brüstle проти Greenpeace, що наголошує на гідності людини і належному їй захисті від моменту зачаття, з бюджету ЄС припинили фінансування проектів, пов'язаних з будь-яким руйнуванням людських ембріонів.

Збір підписів для ініціативи триває до 1 листопада і доступний як у паперовій формі, також через веб-сайт www.jedenznas.pl . Для важливості ініціативи потрібен один мільйон голосів з принаймні семи держав-членів ЄС, ініціатива ж «Один з нас» вже перевищила цю межу, охопивши 17 країн.

Ймовірно, навесні відбудуться громадські слухання у цій справі публічної ініціативи перед Європейською комісією, а в середині листопада лідери ініціативи з окремих країн зустрінуться в Кракові на І Європейському Конгресі Pro-Life.

За матеріалами: gosc.pl