15 річниця нового життя Римсько-Католицької Церкви у Східній Україні
  • Птн, 05/05/2017 - 12:20

4 травня 2002 року Папа Іван Павло ІІ прийняв сміливе рішення про створення двох нових римсько-католицьких єпархій у східній та південній частинах України, адже тодішні єпископи, яких відділяла від вірних і духовенства понад тисяча кілометрів, просто фізично не спроможні були ні умови праці духовенства досконало пізнати, ні потреби вірних вивчити у всій повноті. Так постали тоді Харківсько-Запорізька дієцезія, виділена із Київсько-Житомирської та Кам`янець-Подільської, та Одесько-Сімферопольська, утворена із частини Кам`янець-Подільської дієцезії. І поділ цих великих дієцезій підготував тодішній Апостольський нунцій в Україні архієпископ Нікола Етерович.

Першими єпископами нових дієцезій були призначені досвідчені духовні особи. Кафедру у Харкові посів єпископ Станіслав Падевський OFM Cap, котрий чотири роки працював єпископом-помічником в Кам`янці-Подільському та п`ять років у Львові. Одеську ж кафедру зайняв багаторічний настоятель парафій св. Анни в Барі та Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії у Мурафі на Вінничині отець-прелат Броніслав Бернацький.

Варто додати, що тоді ж було призначено також нового єпископа в Кам`янець-Подільський, ним став тодішній місцевий єпископ-помічник Леон Дубравський OFM, замінивши єпископа-ординарія Яна Ольшанського MIC, котрий відійшов на заслужений відпочинок.

Окрім того, єпископами-помічниками Львівськими стали префект Львівської Вищої Духовної семінарії св. Йосифа у Брюховичах отець Леон Малий та канцлер Львівської курії отець-прелат Мар`ян Бучек, котрий потім у 2007-2014 роках був єпископом Харківсько-Запорізьким.

Ювілей п`ятнадцятиріччя дієцезій та єпископських призначень в Україні є можливістю подякувати Божому Провидінню за дар нових єпархій і розвиток Латинської Церкви. Сьогодні Римсько-Католицька Церква має 7 дієцезій, 3 дієцезіальних Вищих Духовних семінарії, 2 Неокатехуменальних семінарії `Redemptoris Mater`. Функціонує також кілька Теологічних інститутів, які навчають світських та духовних осіб. Існує кілька провінцій чоловічих і жіночих орденів і згромаджень. Є в наявності реколекційні доми, осередки відпочинку `Caritas-Spes`. Споруджено нові костели та парафіяльні чи монастирські будинки. Працює 7 єпископів-ординаріїв, 5 єпископів-помічників та 4 єпископів-емеритів. В душпастирстві служить багато священиків дієцезіальних та чернечих, а також багато сестер-монахинь.

Єпископ Мар`ян Бучек

Костели і Каплиці