15-річний Ювілей громади УГКЦ міста Терні
  • Втр, 02/05/2017 - 18:17

У  неділю Мироносиць, 30 квітня 2017 р., українську церковну громаду центральноіталійського міста Терні з душпастирським візитом відвідав Владика Діонісій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії. Візит відбувся з нагоди 15-річного ювілею від дня заснування тамтешньої Громади УГКЦ Покрову Пресвятої Богородиці.

Розпочався візит урочистою зустріччю Апостольського Візитатора із хлібом і сіллю. О год. 14:15 Владика Діонісій очолив Архієрейську Божественну Літургію в співслужінні о. Івана Стефурака, капелана громади, монсеньйора Ярослава Карп'яка, співробітника Конгрегації для Східних Церков, о. Ігора Крупи, капелана Громади УГКЦ м.Мілану, о.Василя Гушуватого, капелана Громад УГКЦ міст Перуджа та Сполето, і о.Йосафата Коваля, ЧСВВ, капелана Громади УГКЦ м.Рієті.

Під час проповіді Владика Діонісій привітав церковну Громаду м.Терні з 15-річним ювілеєм, висловивши подяку усім душпастирям, які тут трудилися та усім вірним, а далі мова йшла про роль жінок у Церкві.

«Якою важливою є жінка, нам сьогодні показують Жінки-Мироносиці, яким є присвячена сьогоднішня неділя. Мироносиці супроводжували Ісуса на гору Голгофу, були присутніми, коли здіймали мертве тіло Ісуса з хреста. Вони були останні, що зійшли з Голгофи, але є першими, які звіщають, що Христос воскрес. Євангелізація на самих початках має жіночий колорит, забарвлення запаху мира.

Перед цими жінками постає велика перепона і вони себе запитують: «Хто нам відкотить камінь?». Однак, коли приходять до гробу - камінь відкочений. Мироносиці є першими, що бачать гріб порожнім. Перші, що повідомляють учнів, що Христос воскрес! Вони є апостолами для апостолів, - «рівноапостольними». Вони є тими жінками, що голосять нову надію світові.

І сьогоднішнє наше відзначення ювілею має глибокі сліди 15-річних старань з боку наших українських тернянських мироносиць. Завдяки нашим жінкам, «тихим будівничим», сьогодні маємо в Італії понад 140 церковних громад. За все це велика подяка вам від нашої Церкви», - відзначив Владика Діонісій.

На завершення богослужіння о.Іван Стефурак, висловивши слова подяки Владиці Діонісію та присутнім душпастирям і представникам Громад УГКЦ із міст Перуджа, Сполето, Рієті та Тоді, коротко ознайомив присутніх із історією Церковної Громади м.Терні (коротка історія Громади подана нижче). Особливі слова подяки були адресовані о.Олексію Саранчуку, о.Андрію Максимовичу та о.Ігору Крупі, душпастирям, які в минулому опікувалися Громадою.

Також о.Іван висловив слова подяки в італійській мові в адрес місцевої дієцезії та, зокрема, пароху парафії Святої МаріїЦариці миру монсеньйору Сандро Сшіаболетта, де вже понад десять років збирається на спільні богослужіння українська Громада. Також і Монс. Сандро зі свого боку привітав Громаду. Згодом також і о.Ігор Крупа, попередній душпастир громади, висловив слова привітань.

Після завершення Літургії на згадку про Ювілей, парафіяни зробили спільне фото з Апостольським Візитатором та священиками. Після цього відбулося мировання та роздача пропам’ятних подарунків.

Вкінці на святкування до української Громади прибув також монсеньор Роберто Бідзарі, канцлер місцевої Дієцезії Терні – Нарні – Амелія.

Після спільної молитовної частини, всі вірні разом із італійськими гостями, перейшли до святкового залу, де відбувся спільний фуршет та українська розважально-танцювальна програма у супроводі Володимира Крамара та Оксани Іванюк із Рима, а також місцевих талантів.