16 червня - Початок Петрового (Апостольського) посту
  • Пон, 16/06/2014 - 18:18

Святі Апостоли молитвою і постом приготовлялися на зіслання Святого Духа. Вони багато молилися й постили перед тим, як почали проповідувати Євангелію. Після молитви й посту вони висвячували нових пресвітерів на апостольську працю, як це читаємо в Діяннях апостольських: "Вони настановили їм по церквах пресвітерів, а після молитви й посту, передали їх Господеві, в якого ті увірували" (14, 23).

Тож і Свята Церква з давен-давна молитвою і постом приготовляє своїх вірних до зустрічі великого празника Святих Верховних Апостолів Петра й Павла, що їх пам'ять святкуємо 12 липня, а наступного дня ще й Собор 12-ти Апостолів. Цей піст наступає по Святій П'ятдесятниці, тому в давнину деколи звали його постом П'ятдесятниці. Він знаний також, як піст Святих. Апостолів, піст Апостольський, піст Петрів і піст літній. Наш народ зве його Петрівкою.

Піст Святих Апостолів дуже давній, бо сягає перших віків християнської віри. З IV століття маємо про нього свідоцтва Святого. Атанасія Великого і Святого Амвросія Медіолянського, а з V ст. Святих. Льва Великого і Теодорета Кирського.

Піст Петрівки ввійшов у практику в Церкві не дорогою закону, але через звичай. З тієї причини довший час не було однозгідности ані щодо його зберігання, ані щодо часу його тривання. Одні постили 12 днів, другі 6, інші 4, а ще інші тільки один день. Антіохійський патріарх Теодор Вальсамон (+ 1204) про Петрівку каже: "Через сім днів і більше до празника Петра й Павла всі вірні, це є миряни й монахи, зобов'язані постити, а хто б не хотів, то хай буде виключений з християнської спільноти".

Піст Святих. Апостолів у нашій Церкві триває від неділі Всіх Святих до 12 липня - празника Святих. Апостолів Петра й Павла. Він може бути довший або коротший, залежно від того, коли випадає празник Пасхи. Випаде празник Пасхи скоріше - довша Петрівка, випаде пізніше - коротша Петрівка. Вона може мати найбільше шість тижнів, а найменше один тиждень і один день.