16 вересня відкрито і освячено в Архієпархії лікувально-діагностичний центр «Святого Луки» Івано-Франківського Архієпархіального управління УГКЦ
  • Срд, 17/09/2014 - 19:25

Очолив відкриття і освячення Архієпископ і Митрополит Володимир Війтишин в присутності гостей, які прибули на відкриття: Архієпископ Томас-Едвард Галіксон - Апостольський Нунцій в Україні, Преосвященний Кир Ігор Возняк – Митрополит Львівський, Преосвященний Кир Василій Івасюк – Єпископ Коломийсько-Чернівецький, Преосвященний Кир Михайло Бубній – Екзарх Одеський, Єпископ-Помічник Івано-Франківський Кир Йосафат Мощич.

Гості з німеччини: п. д-р Альберт Герхат – директор БО «Реновабіс», п. Зауер Йоахім – референт БО «Реновабіс», представники єпархії Гільдесгайм також прибули на відкриття медичного центру.

«…вітаємо усіх присутніх і дякуємо за підтримку. Сьогодні раді з того, що даємо важливу медичну працю для людей: медиків, які будуть слугувати людям. Архієпархія одягнулась у медичний одяг для реалізації соціального служіння, зокрема у галузі медицини… » - наголосив Митрополит Володимир.

Про потребу створення такого закладу розповів прот. Михайло Клапків – Економ архієпархії, як відповідальний за реалізацію даного проекту: «…сьогодні, коли держава переживає скрутний час ми стараємось подбати про найбільш головне – здоровий стан кожного, зокрема духовенства, семінаристів, а також про мало-забезпечені верстви населеня, які зможуть тут отримати відповідну допомогу…» - наголосив отець Михайло розповівши про створення і реалізацію проекту.

За словами головного лікаря закладу Валентини Казмірук, це перший в Україні лікувально-діагностичний центр, створення якого не передбачало, перш за все, отримання прибутку. Але для покриття витрат на заробітну плату медичним працівникам та обстеження пільгових категорій населення в центрі надаватимуть і платні послуги.

Ми провели моніторинг вартості надання аналогічних послуг у приватних діагностичних центрах міста Івано-Франківська перед тим, як визначили наші ціни, - розповіла Валентина Казмірук. - І я можу вас запевнити, що ціни для наших пацієнтів є найнижчими у порівнянні зі встановленими в інших закладах такого рівня.

Після освячення, урочистості завершились спільною фотографією.

Ієрей Юрій Трухан – прес-секретар Архієпархії.

ДОВІДКА

Причиною такого кроку є особлива українська ментальність, - звертатися до лікаря тільки тоді, коли хвороба вже присутня і спричинила серйозні погіршення організму. Концепція діяльності медичного центру вирішить цю проблему, оскільки полягатиме в обов’язковому медичному огляді 2 рази на рік для семінаристів (227 осіб), священиків (450 осіб) та священичих сімей (бл. 1450 осіб), монахів та монахинь (150 осіб). В даному закладі працюватимуть фахові спеціалісти-медики високого рівня знань, віруючі, метою яких буде не тільки призначати курс лікування, але й вміти вислухати та дати добру християнську пораду для користі як душі, так і тіла. В цілому, вважаємо, що медицина, яка діє на базі Церкви здатна покращити якість процесу лікування, через наповнення його високими моральними цінностями та заповідями любові до Бога та ближніх.

Для втілення проекту вже закуплено і встановлено :

1.      Електрокардіограф

2.      Автоматичний гематологічний аналізатор крові

3.      Аналізатор глюкози

4.      Аналізатор сечі

5.      Гінекологічне крісло

6.      Масажне ліжко

7.      Медичні меблі

8.      Апарат по витяжці хребта

9.      Фізіотерапевтичне обладнання

10. Біохімічний аналізатор крові

11. УЗД апарат (для діагностики будь яких внутрішніх органів, крім головного мозку)

12. Енцифалограф

13. УЗД апарат гінекологічний