18 надихаючих висловів від майстра апологетики К.С. Льюїса
  • Птн, 10/02/2017 - 10:10

Клайва Стейплза Льюїса вважають одним із найкращих апологетів (захисників християнської віри) 20-го століття. Він є автором християнських апологетичних творів у стилі «фентезі». Одним із найбільш відомих є «Хроніки Нарнії». До християнства Льюїса привів товариш-католик, теж відомий письменник, Дж.Р.Р. Толкін. Хоча Люїс став англіканином, його твори допомогли привести безліч людей до Католицької Церкви.

Пропонуємо 18 надихаючих висловів цього автора, що спонукають до призадуми:

1) «Якщо ми знаходимо у собі бажання, яке ніщо в цьому світі не може задовільнити, то, мабуть, найкращим поясненням буде те, що ми були створені для іншого світу».

2) «Я не перейшов до релігії для того, щоб бути щасливим. Я завжди знав, що щасливим мене може зробити пляшка портвейну. Якщо ви шукаєте релігію, яка надасть вам відчуття комфорту, в такому випадку я не рекомендую християнство».

3) «Звичайних людей не буває. Ви ніколи не спілкувались з простим смертним».

4) «Християнин не думає, що Бог любить нас через те, що ми – добрі, але Бог зробить нас добрими через те, що Він любить нас».

5) «Бог не може дати нам мир і щастя поза Собою, бо такого не існує».

6) «Людина не може применшити Божу славу, відмовившись поклонятись Йому, так само, як божевільний не може загасити сонце, написавши слово «темрява» на стіні своєї палати».

7) «Здавалося б, що Господь вважає наші бажання не достатньо сильними, а занадто слабкими. Ми – нерішучі створіння, що задурюємо себе алкоголем, сексом та іншими амбіціями в той час, як нам пропонується безмежна радість. Ми схожі на дитину, яка хоче і надалі «пекти пасочки» в болоті, бо не уявляє собі, що означає пропозиція відпочинку на морі».

8) «Справжня покора не означає бути про себе нижчої думки, а думати про себе менше».

9) «Історія людства – це довга жахлива оповідь про людину, яка намагається знайти щось інше, крім Бога, що зробить її щасливою».

10) «По-дурному вважати, що хороші люди не знають, що таке спокуса. Це – очевидна брехня. Лише ті, хто намагається протистояти спокусі, знають, наскільки сильною вона може бути… Людина, яка піддається спокусі через п’ять хвилин, просто не знає якою вона була б через годину. Тому, в певному сенсі, погані люди мало знають про те, що таке «погано». Вони прожили захищене життя, завжди піддаючись».

11) «Помри до того, як помреш, бо потім шансу не буде».

12) «Ніхто не знає наскільки він поганий, поки не докладе усіх зусиль, щоб бути добрим».

13) «Прямуй до Неба, а Земля тобі «додасться»; прямуй до Землі і нічого не отримаєш».

14) «Прогресувати означає наближатись до бажаного місця. І якщо ти обрав неправильний поворот, тоді просування вперед не приведе тебе ближче до мети. Якщо ти на неправильному шляху, то прогрес означає розвернутись і повернутись на правильний шлях. У цьому випадку, людина, яка найшвидше розвернеться, є найбільш прогресивною».

15) «Якщо християнство неправдиве, то не є важливим; якщо правдиве, то має безкінечну важливість. Єдине, чим воно не може бути – середньої важливості».

16) «Кожен вважає, що прощення – чудова ідея, аж поки самому не доводиться щось прощати».

17) «Любов може простити усі недоліки і любити, незважаючи на них; але Любов не може перестати прагнути їх усунути».

18) «Тепер я знаю, Господи, чому ти не відповідаєш. Ти сам є відповіддю. Перед Твоїм обличчям усі питання зникають. Якої ще відповіді треба?»

Переклад – «Католицький оглядач» за матеріалами ChurchPop