18 травня 1996 року Папа Іван Павло ІІ відновив Луцьку дієцезію РКЦ
  • Чтв, 18/05/2017 - 09:18

Луцька дієцезія святкує свою 21 річницю від дня відновлення. Вітаємо вірних та молимося за заступництвом покровителів дієцезії: святої Терезки від Дитятка Ісуса та святого Станіслава.

Коротка історія

У 1361 р. у Володимирі була заснована католицька дієцезія, яка в 1428 році була перенесена до Луцька. З XVI століття Луцька дієцезія в складі Речі Посполитої. У 1795 році в результаті Третього поділу Речі Посполитої Луцьк увійшов до складу Російської імперії.Катерина IIпровела реорганізацію латинських дієцезій на придбаних землях. 17 листопада 1798 р. Папа Пій VI утворив Луцько-Житомирську дієцезію. Її очолював один єпископ, проте в Луцьку та у Житомирі були свої власні кафедральні храми, кафедральні капітули, семінарії та території. У 1925 році, у зв’язку з тим, що після закінчення радянсько-польської війни Луцьк опинився у складі Польщі, а Житомир – урадянській Україні, персональну унію було скасовано. У вересні 1939 року Луцьк захопили радянські війська. 4 січня 1945 р. разом із групою священиків був заарештований єпископ Луцька, нині Слуга Божий, Адольф Петро Шельонжек. Після звільнення з-під варти єпископ Шельонжек виїхав до Польщі, де і помер. 18 травня 1996 року Папа Іван Павло ІІ відновив Луцьку дієцезію та її Апостольським Адміністратором призначив кардинала Мар’яна Яворського, митрополита Львівського. 25 березня 1998 р. першим ординарієм відновленої Луцької дієцезії був призначений єпископ Маркіян Трофим’як, а 16 травня 1998 року відбувся його урочистий інгрес до кафедрального собору. 24 липня 2012 року Папа Бенедикт XVI прийняв зречення єпископа Маркіяна Трофим’яка і призначив Апостольським Адміністратором Луцької дієцезії єпископа Станіслава Широкорадюка. 12 квітня 2014 року ординарієм Луцької дієцезії був призначений Папою Франциском єпископ Віталій Скомаровський. 17 травня того ж року відбувся урочистий інгрес єпископа Скомаровського до кафедрального собору.

Катедра єпископа знаходиться у Луцьку. Кафедральний собор дієцезії —Собор Апостолів Петра і Павла знаходиться в Луцьку.Складається з двох деканатів — Луцького (Волинська область) та Рівненського (Рівненська область)

На сьогодні Луцька дієцезія складає 40.300 км2

Покровитель діє цезії: Свята Тереза від Дитятка Ісуса, Діва і Вчитель Церкви (головна покровителька); дата урочистості – 1 жовтня.

Святий Станіслав, єпископ і мученик (другий покровитель) ; дата урочистості – 8 травня