2 квітня відбудеться презентація нової книжки Блаженнішого Любомира Гузара
  • Чтв, 28/03/2013 - 22:22

У вівторок, 2 квітня, у київській книгарні «Є» (вул. Лисенка, 3) відбудеться презентація книжки Архиєпископа-емерита УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара під назвою «Три дороги». Видання приурочене до його 80-річного ювілею.

«Три дороги» – бесіди Глави Української Греко-Католицької Церкви в 2001-2011 роках з журналістами. До книжки також увійшли фрагменти з його аудіокниг, назви яких співзвучні з розділами цього видання «Дорога до себе», «Дорога до ближнього», «Дорога до Бога».

Автор у книжці дає відповіді на низку актуальних запитань, які сьогодні хвилюють українців. Зокрема, Блаженніший Любомир розповідає, що таке бути собою, як слід розуміти свободу й що значить бути свобідним. Архиєпископ у «Трьох дорогах» достатньо уваги присвячує темі, як правильно виховувати дітей. «Якщо людина не має відчуття, що добре, а що погане, – це трагедія… Вчити дитину змалечку, що корупція – це лихо… Дітей треба годувати ідеалами», – радить автор.

Архиєпископ-емерит також відкриває очі на те, що означає бути багатим. «Щоразу, стоячи над чиєюсь домовиною, варто б собі сказати: що з того, що він мав стільки грошей? Усе одно помер».

У розділі «Дорога до ближнього» духовний лідер українців учить, як любити цього самого ближнього. «Любити – це бажати ближньому добра й бути готовим цю свою зичливість, це своє прагнення окупити навіть якоюсь жертвою, прикрістю чи трудністю для самого себе».

У контексті стосунків між ближніми автор акцентує увагу на любові між жінкою та чоловіком. Він також пояснює, чому не варто практикувати так звані «пробні шлюби».

Крім цього, Блаженніший Любомир учить, як правильно любити Україну. «Любов до України – прекрасний слоган. А я вам скажу так: не треба любити Україну. Любити треба українців, жителів цієї країни. Це й буде справжня любов до України».

У розділі «Дорога до Бога» автор штовхає читача на роздуми, яка є його віра і що значить зустріти Христа… Своє уявлення про пекло Блаженніший описує так: «Бути з Богом – це щастя, бути без Бога – це пекло». Відповідає також і на запитання, як молитися і яка суть молитви.

Упорядником видання стала відомий журналіст Катерина Щоткіна. «Для мене ця робота стала справжнім подарунком – Блаженніший Любомир прецікавий співбесідник. Готовність такої людини йти назустріч, говорити, ділитися думками – бальзам на журналістське серце. Утім, говорити з кардиналом Гузаром для журналіста, який намагається залишатися об’єктивним, ніколи не було простим завданням – вміння Блаженнішого знайти правильну тональність для розмови причаровує і невдовзі перетворює журналіста на союзника, на співавтора. Опиратися цьому шарму дуже важко. Під час роботи над цією книжкою я могла, нарешті, дозволити собі просто віддатися задоволенню розмови», – поділилася пані Катерина своїми враженнями від роботи над виданням.

«Три дороги» призначені для широкого кола читачів. Книжку можна придбати в мережі книгарень «Є» та в храмах УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ