20-річчя дипломатичних відносин Ватикану з колишніми радянськими і югославськими республіками
  • Нед, 30/12/2012 - 15:51

У році, який вже завершується, в 16 країнах колишнього комуністичного режиму відзначили 20-річчя встановлення дипломатичних відносин зі Святим Престолом. У 1989-1992 роках були налагодженні і відновленні дипломатичні відносини з 28-ми країнами, Європи і Азії. Більшість з них встановились в момент розпаду Радянського Союзу та Югославії, інші ж при здобутті повної суверенності. У нових умовах свободи, Святий Пристіл бажав внести свій внесок  у розвиток цих народів, які стали відкриті на новий етап політичного життя і забезпечити свободу віросповідання.

 

Кардинал  Анджело Содано  згадує про ці події в інтерв'ю італійській газеті Avvenire. На сьогодні декан Колегії Кардиналів у той не легкий час вершив служіння державного секретаря, був найближчим соратником Папи Римського Івана Павла II, мав можливість брати безпосередню участь в цих знакових подіях. Він говорить про те,  що Святий Пристіл йшов на зустріч прагненню нових урядів встановити постійні відносини з Католицькою Церквою. Вони бачили той великий внесок Папи Івана Павла II в здобутті свободи своїх народів.

 

Однією з таких країн є Хорватія. Колишній державний секретар Ватикану пояснив, що це помилкова думка, що визнання незалежності Хорватії Святим Престолом, зробило негативний вплив на хорватсько-сербські відносини та безпосередньо спровокувало війну. "Цей вибір обумовлений необхідністю покласти край війні і триваючого насильства в колишній Югославії, яка вже перестала бути унітарною державою", - говорить кардинал. Нагадує, що незабаром після Німеччини та Ватикану, незалежність Хорватії визнали і ряд інших країн.

 

Казахстан також в цьому році відзначає 20-річчя дипломатичних відносин зі Святим Престолом. Християнська  меншість країни становить навіть не повних 2 відсотки населення, проте має можливість на сьогодні розвиватися. Започатковані чотири католицькі єпархії.

9-го вересня кардинал Содано освятив собор  Мати Божої Фатімської в Караганді. В сталінських часах це було місце головного осередку двадцяти шести таборів, місце, де зазнали тяжких мук тисячі депортованих в тому числі і священики – підкреслив декан Колегії Кардиналів.

 

За матеріалами http://pl.radiovaticana.va