20 способів читання Святого Письма
  • Суб, 09/05/2015 - 11:55

Біблія – непроста книга. Читання Біблії може знеохотити, бо дається воно важко. Часто вона здається надто складною. Як читати так, щоб не мати докорів сумління, що читання не є відповідним? Тим більше, в Церкві постійно наголошується, що Писання читати треба. Ви, можливо, знаєте цю дилему: у мене є бажання читати Біблію, але я не знаю, як це зробити. Як наблизитися до Слова Божого, щоб знову не залишитися наодинці зі своїм розчаруванням?

Якщо ви хочете зустріти і почути Бога, навчіться конкретних методів читання Святого Писання. Варто їх усі вивчити, а передусім – практикувати, щоб знати, який з них працює в мені. Вивчіть їх до такої міри, щоби потім передати іншим (наприклад, вашим дітям, бо ніхто не зробить це краще за батьків).
Завжди починайте з питання: чому я хочу прочитати Біблію? Кожна чесна відповідь буде правильною і дозволить вам вибрати відповідний метод на сьогоднішній день. Слово Боже повно життя, що чекає вас. (Євреїв 4:12)

1. Слухання – це найбільш примітивний метод. Святе Письмо і Євангеліє зокрема спершу передавалося усно. Читати Біблію – це слухати Бога.

2. Запам’ятовування – вивчення фрагментів Святого Письма напам’ять. Є пасажі, які, безумовно, треба знати напам’ять. Вони включають в себе, наприклад, пролог Євангелія від Йоана, заповіді блаженства, початок книги Буття. Дехто говорить, що кожен з нас має Псалом, який якраз про нього. Спробуйте знайти його, а потім вивчіть його напам’ять і моліться ним.

3. Переписування – писати уривки з Писання. Таким чином ти зможеш побачити структуру тексту, окремих речень, і, перш за все, схилитися над Словом. Ти ніколи не замислювався, чому деякі книги Святого Письма надруковані так, що тексти в них вирівняні на обох сторінках, в той час як в інших – тільки зліва?

4. Lectio Divina – традиційний метод Церкви, який полягає у медитації над уривком Писання. Він складається з декількох етапів:
Вступ. Знайди місце і попіклуйся про простір, щоб стати смиренно в присутності Бога, просити Святого Духа про допомогу і провадження.
Lectio. Читання і аналіз фрагмента Писання – бажано кілька разів і вголос, можеш підкреслити важливі слова, виписати події або символи.
Meditatio (розважання). Шукай глибший сенс прочитаного слова, спробуй “розжувати” текст, тобто дізнатися яке послання цей уривок несе спільноті Церкви і кожній людській істоті. Іноді досить зосередитися на одному слові, реченні і перебувати з ним, запам’ятовуючи форму і суть, іншим разом ти можеш зазирнути до біблійних коментарів, щоби прояснити собі питання та інтуїції, щодо нього.
Contemplatio (споглядання). Занурення всього себе у зміст Послання. Вслухайся в Слово Боже, увійди з усім твоїм досвідом і думками в потік Божого Одкровення, щоби дозволити Богу пролити світло на твоє життя і занурити нас в океані Його життя і любові.
Oratio (молитва). Споглядання це досвід, який, природно, закінчується молитвою. Це подяка, величання і, нарешті, прохання про допомогу у прийнятті конкретних кроків у житті відразу після читання.

5. Lectio continua – просто читати Писання від палітурки до палітурки. Ти можеш читати Святе Письмо в кожному зручному для тебе порядку, керуючись хронологією подій, що відображає Біблія або темою, яка тебе цікавить.

6. Навмання – цим методом часто зловживають. Не рекомендується його використання, тому що часто виникає небезпека маніпулювання Словом Божим, особливо якщо ви шукаєте конкретних відповідей, спираючись на уривки Писання. Однак, такий метод теж іноді працює.

7. Сувій – ти знаєш, що таке філактерії? Напиши собі фрагмент Писання, хоча б одну фразу, і носи його з собою протягом дня, роздумуючи над ним, звертаючись до Бога цим текстом .

8. Молитва словами Святого Письма – у Біблії є багато молитов, Псалми, наприклад, це просто молитовник (також і для Ісуса), яким варто користуватися в будь-якій життєвій ситуації. Молитву можеш знайти і в інших книгах, у тому числі в Новому Завіті. Церква з самого свого початку молиться словами Біблії, тому що християнська молитва це натхнений дар Бога.

9. Тематичне читання – хочеш знати, що Бог думає про страждання, прощення, любов? Можеш знайти у Писанні відповіді на питання, які в цей момент тебе цікавлять.

10. Читання з книжкою – є книжки, які варто читати паралельно з Писанням. Це твори художнього чи наукового-популярного характеру присвяченні Біблії, її окремим частинам або постатям. Наприклад: Олексанр Мєнь «Читаючи Біблію» або «Син Людський», Венедикт ХVІ «Ісус з Назарету», Льюїс Воллес «Бен Гур» та інші.

11. Читання з питанням: ким є Бог? – Святе Письмо від Бога, це Його Одкровення. Якщо ти зацікавлений Ним, хочеш пізнати Його (бо немає нікого і нічого більш захоплюючого) – треба питати кожну фразу, і слово, і в той же час весь текст про його Автора.

12. Підручник діянь Бога – Біблія відкриває важливу річ: як Бог діє. Знаючи це, легше побачити його дію у твоєму житті.

13. Роздуми і розмова християн – спільне читання Святого Письма хрещеними людьми має свою силу, бо християни по-особливому “охоплені” Святим Духом, який діє в Церкві. Бог говорить і діє на людей, які його люблять, тому у їх спільноті ти набагато більше дізнаєшся про Нього, ніж наодинці.

14. Таргум – посередині великого аркуша паперу напиши вибраний фрагмент Біблії, а на полях, обабіч тексту, пиши свій особистий коментар, перефразовуй текст і дописуй думки щодо окремих слів, речень чи висловів.

15. Метод антропологічної відповідності – якщо у Святому Письмі йдеться про радість, сум, страх, батьківство, веселощі чи глузування, то найлегше відкрити сенс цього фрагменту через розуміння природи описуваного явища. Багато що змінилося протягом століть, але з людьми Біблії нас найбільше єднає людська природа та життєвий. В Ісусі Бог використав людську природу, щоби виразити себе найбільш зрозуміло для нас – мовою людського життя. Цей метод був застосований Папою Римським Йоаном Павлом II.

16. Медитація протягом окресленого часу – дай собі певний час для медитації і зосередження на певному фрагменті. Не турбуйся, якщо через деякий час ти не будеш знати, що робити далі. Перебування в безпосередній близькості до Слова Божого саме по собі має сенс, навіть якщо ти його не бачиш у вигляді якихось мудрих думок або відчуттів. Це дуже цінний метод, тому що дозволяє очистити наш розум і приготувати його на те, щоб почути, як Бог промовляє.

17. Відкриття Біблії в літургії – є тісний зв’язок між Словом Бога і тим, що відбувається в храмі під час Богослужіння. Спробуй знайти цей зв’язок. Крім того, спробуй виявити джерело літургійних знаків у Святому Письмі.

18. Історично-критичний метод – потребує зацікавлення біблійним світом. Варто сягнути до коментарів або словників (наприкінці Писання), які наближають нам реалії характерних термінів, яких нині ми не розуміємо, або розуміємо часом зовсім інакше. Цей метод дозволяє нам зрозуміти культурний і географічні контекст (карти!). Відкрий для себе різні мовні курйози і тому подібне, біблійні літературні жанри або внутрішні посилання на інші біблійні тексти (питання, наприклад – яку книгу частіше цитує Ісус і автори Нового Завіту?). Це допоможе краще зрозуміти: хто, що, кому і чому говорить.

19. Риторичне тлумачення (екзегеза) – подивися на структуру Святого Письма і конкретного його фрагмента. Останні вікриття виявили, що для євреїв було надзвичайно важливо, яким чином влаштовано структуру тексту, як він звучав. Багато речень і думок повторюються в текстах таким чи іншим чином, для того, щоб сенс проявився буквально між рядків (один з таких прийомів називається паралелізм, і часто застосовується, наприклад, у Псалмах). Є фрагменти, що сконструйовані симетрично, щоб дозволити слухачу краще запам’ятати і зрозуміти їх зміст.

20. Призма Пасхи Ісуса Христа – неможливо зрозуміти справжній сенс Біблії без Ісуса Христа – Слова, що стало людиною. Для християн уся Біблія фокусується на Воскресінні Ісуса Христа. Подумай про це, коли читатимеш Писання. Поглянь на текст, який читаєш через темряву Смерті і сяйво Воскресіння Христа. Більше того, через хрещення (занурення в Смерть і Воскресіння), можеш так само подивитися на кожен момент свого життя. Завдяки цьому Слово знову стане тілом. У тобі.

о. Стах Новак OP