20 віршів із Біблії, які розкривають Божий задум про сім’ю
  • Пон, 24/12/2018 - 13:50

Бог надає особливе значення сім’ї. Зрештою, Господь створив інституту сім’ї через Адама і Єву. Ось чому в Біблії так багато віршів про сім’ю.

Божою метою створення сім’ї було забезпечення сприятливого середовища для виховання і перетворення кожного з нас. За Божим планом, в колі сім’ї про нас дбають, нас люблять і нас захищають.

З першої книги Біблії ми дізнаємося, що сім’ї близькі Божому серцю. Книга Буття каже нам, що коли Бог створив людину, Він сказав: „Не добре бути чоловіку самотнім“, і тому створив жінку, „помічника, подібну до нього“. „І благословив їх Бог, і сказав їм Бог: плодіться і розмножуйтеся, і наповнюйте землю“. Навіть після того, як вони впали в гріх, Бог продовжив Свій план для сімей, і навіть пророчо сказав про порятунок, який прийде від насіння жінки.

Але ми знаходимо вірші про сім’ю не тільки в цих трьох розділах книги Буття, вони зустрічаються у всьому Святому Письму. Вони розповідають нам про усі види сімейних питань, в том числі й любов, складності стосунках, цінності, дітей, смерть… Бог створив людей, щоб вони жили в сім’ях.

Ось 20 віршів з Біблії про сім’ю

1. „А коли хтось про своїх, особливо ж про домашніх не дбає, той віри відцурався: він гірший, ніж невірний“ (1 Тимотея 5: 8)

2. „Побожний і богобоязливий з усім своїм домом; він чинив народові великі милостині й завжди Богові молився.“(Діяння 10: 2)

3. „Терплячи один одного й прощаючи одне одному взаємно, коли б хтось мав на кого скаргу. Так, як Господь простив вам, чиніть і ви так само.“ (Колосян 3:13)

4. „А й ви, батьки, не дратуйте дітей ваших, виховуйте їх у послусі й Напоумленні Господньому“ (Ефесян 6: 4)

5. „Шануй твого батька і матір твою, щоб довголітній був ти на землі, що Господь, Бог твій, дасть тобі“ (Вихід20:12)

6. „Наставляй малого на добру путь, | – навіть як постаріється, не зверне з неї“ (Приповідки 22: 6)

7. „Коли ж вам не любо служити Господеві, то вибирайте собі сьогодні, кому хочете служити: чи богам, яким служили батьки ваші по той бік ріки, чи богам аморіїв, у землі яких ви живете;я ж і мій дім служитимемо Господеві“ (Навина 24:15)

8. „Пильнуй, мій сину, заповіді батька твого, не відкидай навчання матері твоєї.“ (Приповідки 6:20)

9. „Спадок Господній – діти;плід лона – нагорода. Як стріли у руці вояка, так діти віку молодого. Щасливий чоловік, що ними наповнив сагайдак свій! Не осоромляться, коли будуть позиватись при брамі з ворогами.“ (Псалми 126: 3-5)

10. „Любов – довготерпелива,любов – лагідна, вона не заздрить, любов не чваниться, не надимається, не бешкетує, не шукає свого, не поривається до гніву, не задумує зла; не тішиться,коли хтось чинить кривду, радіє правдою;

все зносить, в усе вірить, усього надіється, все перетерпить.“ (1 Корінтян 13: 4-7)

11. „Бог бо заповідав: Шануй батька твого й матір. І далі: Хто проклинає батька-матір, хай буде скараний на смерть“ (Матея 15: 4)

12. „Розумний син веселить батька, дурний же матір свою зневажає.“ (Приповідки 15:20)

13. „Слухай, мій сину, настанови батька твого; не відкидай поучування матері твоєї,“ (Приповідки 1: 8)

14. „Діти, слухайтеся батьків у всьому, бо це Господеві вгодне“ (Колосян 3:20)

15. „Діти, слухайтеся в Господі батьків ваших, бо це справедливо. Шануй батька свого і матір – це перша заповідь з обітницею“ (Ефесян 6: 1-2)

16. „Милість же Господня відвіку й до віку над тими, що його бояться; і справедливість його над дітьми дітей тих, що бережуть його союз і про заповіді його пам’ятають, щоб їх виконувати.“ (Псалми 102: 17-18)

17. „Шануй батька твого й матір твою, як заповідав тобі Господь, Бог твій, щоб довго тобі жити й бути щасливим на землі, що її Господь, Бог твій, дає тобі.“ (Вторзаконня 5:16)

18. „Хто держить дім свій у безладді, успадкує вітер; | і дурень буде рабом мудрого“ (Приповідки 11:29)

19. „Хто жадібний наживи, той руйнує дім свій; а хто гостинці ненавидить, той буде жити.“ (Приповідки 15:27)

20. „Встає удосвіта, дає домашнім їжу, | і пай своїм слугиням.

До поля придивляється і його купує, | і з власних рук дорібку виноградник садить.

Стан вона свій підперізує міцно, | й береться жваво до роботи.“ (Приповідки 31: 15-17)

З цих та інших віршів Біблії ми дізнаємося, що сім’я є однією з найкращих і найважливіших речей у житті.

Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН