2016 року Всесвітній день хворого відзначатимуть у Назареті
  • Птн, 15/02/2013 - 17:17

11 лютого 2013 року, в празник Пресвятої Богородиці з Люрду, в Марійському санктуарії відпустового міста Альтетінґу в Німеччині, проведені урочисті святкування Всесвітнього дня хворого, який відзначався того дня. Посланцем Святішого Отця Бенедикта ХVІ був Президент Папської Ради душпастирства служби охорони здоров'я архиєпископ Зиґмунд Зімовскі.

Це також був день, в якому Папа оголосив про своє зречення з уряду і це повідомлення дуже зворушило паломників, зібраних в Альтетінґу, що розташований тільки 16 кілометрів від родинного дому Бенедикта ХVІ.

У проповіді архиєпископ Зімовскі підкреслив, що урочистість Дня хворого, проведена в цьому баварському санктуарії, дорога й близька серцю Папи та пов’язана з його дитячими роками. Сам Бенедикт ХVІ порадив вибрати це Марійське чудотворне місце для проведення цієї події. І ніхто не міг знати, що саме цей день буде позначений для всіх переживанням з приводу зречення Папи.

Святіший Отець окремо поблагословив Президента Папської Ради душпастирства служби охорони здоров'я на проведення урочистостей з нагоди Всесвітнього дня хворого. Архиєпископ Зімовскі наголосив, що хворі та страждаючі займають особливе місце в центрі уваги та навчань Святішого Отця. Всі ті, хто опікується хворими, заслуговують на те, щоб їх називати Добрими Самарянами. Це особливо важливе у Рік віри і всі покликані до того, щоб наслідувати милосердного самарянина, про якого розповідає Святе Письмо.

На закінчення богослуження Папський легат оголосив теми наступних Днів хворого, що будуть проводитись на місцевому рівні, а 2016 року відзначення на всесвітньому рівні відбудеться в Назареті. Єпископ Джачінто-Булос Маркуццо з Назарету, що був присутній на богослуженні, запросив усіх до місця, де Слово стало Тілом.

Зворушливою хвилиною було передання мощей Блаженного Івана Павла ІІ, які будуть зберігатись поруч із чудотворною статуєю «Чорної Мадонни», яка знаходиться в каплиці Милосердя. Статуя Діви Марії з Дитятком Ісусом була вміщена у капличку приблизно у 1330 році. Альтеттінґ став відомим у 1489 році, після двох з’явлень Пресвятої Богородиці. Спершу обличчя Мадонни не було чорним, цю зміну викликав час і дим від сотень тисяч свічок. Місцеві мешканці розповідають про чудесні випадки зцілення тих, хто приходив до каплиці Милосердя по допомогу чи порятунок у скрутну хвилину. Серед паломників бувають українці. У стіні каплиці Милосердя вмонтована табличка: «О спомагай нас, Діво Маріє, у гірких хвилинах життя. Українські скитальці. Жовтень, 1946». Українські греко-католики Німеччини та сусідніх країн відбувають до Альтеттінґу щорічну прощу.

Джерело: Радіо Ватикан