22 храми знищені в Єгипті
  • Птн, 16/08/2013 - 09:32

Більше 500 чоловік вбито, тисячі поранено, знищено 22 церкви (у тому числі сім католицьких), підпалено  християнську школу,  зруйновано францисканський монастир і лікарню під опікою монахинь, де, як не парадоксально, більшість пацієнтів були мусульманами. Це офіційний, але, як і раніше, не повний  перелік інцидентів, які відбулися 14 серпня в Єгипті.

Це був найкривавіший день у новітній історії цієї країни. Боротьба велася між прихильниками скиненого президента Мухаммеда Мурсі, якого підтримують брати-мусульмани, і силами безпеки. У Єгипті введений надзвичайний стан і оголошений комендантський час.

На особливо важке становище християн у Єгипті звертає увагу о.Рафік Грейхе.  Представник Католицької Церкви в Єгипті зазначає, що мусульмани звинувачують християн в скиненні президента Мурсі. Побоюючись за своє життя, змушений переховуватися патріархТавадрос, глава православних коптів, який  чітко висловився проти творення з Єгипту ісламської держави.

"Брати-мусульмани тримають нас на мушці. Захід досі не може зрозуміти, що це не ісламська партія зі світськими і демократичними цілями. Це терористи в повному розумінні цього слова", - говорить о. Грейхе. Католицький єпископ Асьюта, Вільям Киріллос, зазначає, що більшість єгиптян не хочуть погоджуватися на перетворення своєї країну в ісламську державу. Цієї точки зору притримується також і настоятель комбініанців  в Каїрі, о. Джузеппе Шатолін.

"Починаючи з демонстрацій, які відбулися 30 червня, можна чітко прослідкувати, що переважна більшість населення Єгипту відкидає правління Братів мусульман – розповів Радіо Ватикану італійський місіонер. - Це означало вхід на шлях демократії, яка зазнала поразки від ісламістів. Таким чином, це був сприятливий час для Братів-мусульман, щоб розпочати діалог і рухатися до справжньої демократії. На жаль, вони відкинули цей варіант, вибираючи насильство. На допомогу Братам-мусульманам прийшло також і багато груп з закордону, щоб боротися за відновлення колишньої системи. Є тут сирійці, палестинці, ісламські екстремісти. Християни в цій ситуації знаходяться під особливим тиском. "

Побоюючись нападів ісламістів багато церков  залишаються закритими. Торжество Успіння Пресвятої Діви Марії, віруючі, у багатьох випадках, відзначали в приватних будинках.