25 речей, які ти робиш через те, що ти – католик (а інші про це не здогадуються)
  • Втр, 12/12/2017 - 20:16

Католики мають багато чудових ритуалів та традицій, які є багаті своїм значенням, однак для тих, хто «не в темі», ці вчинки можуть здаватись дивними.

Іншим особам, котрі спостерігають нашу поведінку, не завжди очевидно, що ми робимо певні речі через нашу любов до Бога і наше прагнення наблизитись до Нього.

До цього переліку було додано кілька жартівливих моментів. Навряд чи я єдина особа, яка інтуїтивно приклоняється на коліно при вході в кінозал і виході з нього?)))

Коли ми вміємо посміятись самі над собою, це допомагає нам практикувати чесноту покори; але водночас важливо усвідомити, коли ці ритуали часом втрачають своє значення і стають рутиною.

Проглядаючи цей перелік, застановись і подумай над тим ЧОМУ ми робимо ці речі. Пригадай, яке їх значення. Якщо ж у переліку є такі речі, яких ти не робиш, застановись: можливо, варто почати…

Ось 25 речей, які ти робиш через те, що ти - католик, а інші про це не здогадуються:

1. Коли заходиш в кінозал, автоматично хочеш приклонитись на коліно і перехреститись (мабуть, ця звичка пов’язана з рядами сидінь, що нагадують церковні лавки)

2. Ти молишся перед кожною їжею (навіть в ресторані)

3. Ти пропускаєш інших поперед себе (Ти знаєш, що в небі «останні будуть першими» Мт. 20,16)

4. Ти не клянешся і пошепки кажеш: «Прости, Господи», коли чуєш, що інші використовують Боже ім’я намарно (ти знаєш, що Боже ім’я намарно вживати не слід)

5. Ти віддаєш гроші на благодійність (Церкві, убогим, потребуючим, тим, кому вони потрібні більше, ніж тобі, бо ти знаєш, що це Божий дар і ним потрібно ділитись з іншими)

6. Ти одягаєшся скромно (і не тільки тоді, коли йдеш до церкви)

7. В суботу ввечері ти приходиш додому не пізно, щоб не проспати ранок неділі (тобі ж треба йти до церкви)

8. Ти розмовляєш з тією особою, яку всі ігнорують (ти знаєш, що «те, що ви зробили найменшому з оцих, ви Мені зробили» Мт. 25,40)

9. Ти серйозно ставишся до своєї ролі хресного батька/хресної матері (ти розумієш, що твій обов’язок – далеко не дарувати подарунки на уродини)

10.  Ти не їси м’ясо в п’ятницю і в період посту

11. Ти не береш участь в офісних плітках (і в принципі, стараєшся не пліткувати)

12. Ти цінуєш красу створіння (бо знаєш, хто її Творець)

13. Ти робиш знак хреста, проїжджаючи чи проходячи повз храм (ти знаєш, що там живе Ісус)

14. В тебе в сумці є вервиця, і в машині, і в кишені.. і багато де (ніколи не знаєш, коли знадобиться скористатись цією потужною зброєю)

15. Ти не мусиш завжди бути правий, вмієш сказати «вибач» і останнє слово не мусить бути за тобою (і ти вмієш визнати, що помилився, оскільки практика сповіді вчить тебе визнавати свої помилки)

16. Ти не віриш в гороскопи (спокійно переходиш дорогу після того, як її перебіг чорний кіт… і взагалі не віриш в забобони)

17. Ти не зраджуєш своїй дружині/чоловікові, бо на шлюбі перед Богом обіцяв вірність (і для тебе це не пусті слова, бо розумієш, що обіцяв це в присутності самого Бога)

18. Ти не робиш аборт (бо розумієш, що всередині в тобі жива дитина, яку ти не можеш вбити)

19. Перед поїздкою на відпочинок ти обов’язково шукаєш, де розташована найближча церква і який там розклад богослужінь (ти знаєш, що від Бога канікул немає)

20. Ти носиш на шиї розп’яття або медалик (і для тебе це не аксесуар)

21. Тому, хто в скруті, ти кажеш: «Я помолюсь за тебе» і дійсно це робиш (можливо, навіть маєш список молитовних намірень)

22. Перед тим, як прийняти серйозне рішення, ти береш час на роздуми (тобі потрібно поговорити про це з Богом в молитві і дізнатись Його волю).

23. В тебе щільний графік, але ти все-одно знаходиш час на молитву, читання Св. Письма, іспит совісті, реколекції, Службу Божу серед тижня….і паломництва (ти розумієш, що коли віддаєш свій час для Бога, Він дбає про всі решта твої справи)

24. Ти знаєш справжнє значення слова «блаженство» (і розумієш, що воно не має нічого спільного з грошима, відпочинком, красою, славою і успіхом у світі)

25. За різних обставин ти випромінюєш спокій, радість та вдячність (ти знаєш, що в Бога все під контролем і довіряєш Його планам)

«Католицький оглядач» за мотивами Catholic Link