26 червня Папа Франциск зустрінеться з Президентом Франції
  • Чтв, 21/06/2018 - 13:53

Єлисейський палац підтвердив офіційний візит Президента Еммануеля Макрона до Ватикану та переговори з Державним Секретарем Святого Престолу. Ідеться про майже сенсацію: чи не вперше за останні півстоліття Президент Французької Республіки прийме титул каноніка Папської базиліки святого Йоана на Латерані. Папа Франциск дасть аудієнцію для Еммануеля Макрона 26 червня, під час офіційного візиту французького Президента до Ватикану.

З нагоди цього візиту Еммануель Макрон відновить багатовікову традицію: прийме титул Почесного каноніка базиліки святого Йоана на Латерані. Це знак почесті, який належить очільникові французької держави й сягає чотирьохсотрічної давнини – часів короля Генріха IV (правив 1589–1610).

Протягом останніх п’ятдесяти років не всі французькі президенти погоджувалися на цей титул. Точно відомо про пряму відмову Жоржа Помпіду (1969–1974), Франсуа Міттерана (1988–1995), Франсуа Олланда (2012–2017). Еммануель Макрон же в листопаді 2017 року письмово звернувся до капітулу Латеранської базиліки, аби повідомити, що погоджується прийняти титул її Почесного каноніка.

Лідер країни, яку колись називали «старшою дочкою Католицької Церкви», вже був у Римі в січні 2018 року, але того разу, на знак поваги до протоколу Святого Престолу, зустрічався лише з керівниками італійської держави, перенісши аудієнцію в Папи на зовсім інший день і час.

La Stampa

Джерело: КМЦ