26 нових законів загрожують гоніннями помісним церквам Китаю
  • Втр, 18/10/2016 - 15:54

Християни в Китаї стурбовані тим, що нові закони можуть привести до розгону місцевих церков. Влада встановлює 26 нових правил, які можуть ускладнити для християн сповідування своєї віри. Брент Фултон з організації «ChinaSource» розповів, чи будуть нові обмеження перешкоджати поширенню Євангелія.

Чи  знаменують собою ці нові закони початок гонінь на китайських християн?

Брент Фултон, «China Source»:

Звичайно, вони повністю відповідають тому, що в останні роки ми бачимо в Китаї. Це повсюдне закручування гайок в суспільстві. Так що в цьому сенсі закони, звичайно, не стали несподіванкою. Більше того, багато хто вже давно чекав, коли уряд візьметься встановлювати нові правила в області релігії і стежити за їх виконанням.

Чи направлено ці закони конкретно проти християн, чи вони також стосуються мусульман, тибетців, буддистів і інших?

Деякі положення в нових законах стосуються боротьби з екстремізмом і тероризмом. Їх, напевно, можна вважати спрямованими в першу чергу на деяких з тих, кого ви щойно згадали. Але є й інші положення. Наприклад, про несанкціоновані збори, а також діяльність в Інтернеті, які, схоже, спрямовані скоріше на християн в Китаї.

Чому ж представників влади так турбують християни? Чи бачать вони в християнах якусь загрозу?

Ставлення до християн в Китаї має свою довгу історію. Взагалі християнство у китайців асоціюється з західними державами. Деякі в уряді досі вважають, що Захід використовує християнство для того, щоб спробувати проникнути в Китай. І в цих нових законах є статті, в яких конкретно згадуються «іноземні агенти». Думаю, найбільше їх турбує саме це - вплив Заходу, який виявляється через церкву.

Чи відбувається діалог між підпільною церквою і владою, щоб досягти більшого взаєморозуміння?

До цього часу він вівся, і в цьому сенсі нові закони якраз і є великим розчаруванням, адже рік тому представники центрального уряду дійсно зустрілися з лідерами домашніх церков і поговорили про те, що вони роблять. Тоді багатьом здалося, що досягнуто більшого розуміння. Але тепер виникли ці нові правила, і, схоже, ми зробили відкат назад.

Як же влада збирається домагатися виконання цих нових правил?

Це дуже проблематично. Зараз в різних містах є неофіційні групи, в яких приблизно по сто чоловік, і вони регулярно зустрічаються по неділях. Якщо ж спробувати обмежити їх в цьому, то вони стануть зустрічатися сім'ями в невеликих групах в інших районах міста. В результаті це призведе лише до зростання кількості груп, що означає і додаткову роботу владі, щоб відстежувати всі групи, які продовжують зустрічатися. Тому виконання цих законів я бачу досить проблематичним.

Брент, Бог як і раніше рухається в Китаї?

Бог рухається в Китаї неймовірним чином. Думаю, приклад міських церков є яскравим свідченням того, що робить Бог. Міські домашні церкви виникають в містах по всьому Китаю. Вони дуже доброзичливі і відкриті з приводу того, що роблять. Вони відчувають спонукання брати участь в наданні допомоги своєму суспільству. І багато хто з них говорить про те, щоб відправляти місіонерів за межі Китаю.