28 служителів Церкви були вбиті в 2016 році
  • Пон, 02/01/2017 - 10:26

Протягом 2016 року у всьому світі були жорстоко вбиті 28 католицьких пастирських служителів, і вже восьмий рік поспіль трагічна першість належить Америці. Про це в останні дні року, що минув, повідомила католицька інформаційна агенція Fides в своєму щорічному звіті з короткою біографією кожного із загиблих. У порівнянні з 2015 роком більш ніж удвічі зросла кількість убитих сестер-монахинь.

У звіті говориться про чотирнадцять священиків, дев'ять черниць, одного семінариста і чотирьох мирян; дванадцять з них загинули насильницькою смертю на американському континенті; в Європі, в Північній Франції жертвою тероризму став о. Жак Амель, якого вбили при вівтарі під час Святої Меси.

Більшість пастирських працівників були жорстоко вбиті в результаті спроб крадіжки або грабежу, скоєних в контексті моральної деградації, економічної і культурної бідності, який став нормою насильства і неповаги до життя. Йдеться також про ситуації, коли загиблі священики, монахині та миряни в ім'я Євангелія викривали несправедливість і корупцію, дбали про найбільш нужденних; деякі з служителів загинули від рук тих, кому допомагали.

У доповіді агентства Fides згадується про трьох священиків, викрадених і вбитих в Мексиці, ймовірно, за їх відданість боротьбі з незаконним обігом наркотиків, а також про мексиканського священика Хосе Луїса Санчес Руїса, викраденого, а потім відпущеного з «явними ознаками катування». Напередодні викрадення цьому священику неодноразово погрожували за його різку критику місцевої корупції і злочинності.

Інші пастирські служителі загинули в Бразилії, Венесуелі, Колумбії, Гаїті і Сполучених Штатах Америки. В Африці священики, монахині і співробітники благодійного фонду «Карітас» втратили життя в результаті нападів в Нігерії, Південному Судані та Демократичній Республіці Конго. На азіатському континенті пастирські служителі були вбиті на Філіппінах, в Індонезії, Сирії, а також в Ємені: у цій країні нещодавно загинули чотири черниці-місіонерки.

У доповіді висловлюється стурбованість християнської громади за долю інших викрадених пастирських служителів, про які не надходило жодних звісток. Католицьке агентство Fides зазначає, що до цього трагічного, щорічно поновлюваного списку «завжди потрібно додавати дуже багатьох людей, імена яких ми, можливо, ніколи не дізнаємося, але які в кожному куточку планети страждають і платять своїм життям за віру в Ісуса Христа».