28 вересня 66 років тому в Австралії відправлено першу українську Літургію
  • Пон, 29/09/2014 - 12:32

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) сьогодні, 28 вересня, у Сіднеї під час урочистого прийому на честь його душпастирського візиту в Австралію пригадав, що рівно 66 років на австралійській землі вперше було відслужено українську Службу Божу.

«І через 66 років Господь Бог дає нам час знову молитися, бути разом», - відзначив Предстоятель УГКЦ.

«Я чув багато історій наших людей, – каже Блаженніший Святослав, – як вони приїхали на цю землю. Вони казали, що вони українці, а їм відповідали, що такого народу нема. Вони казали, що є вірними Української Греко-Католицької Церкви, а їм казали, що такої Церкви нема. Але сьогодні всі знають, хто такі українці».

Він розповів, що, відвідуючи українські парафії в Австралії, помітив важливу річ. «Де Церква і громадські, зокрема молодіжні й політичні, структури працюють разом, там є життя. Тільки-но громадське життя відокремлюється від церковного і релігійного, настає занепад. Наша Церква завжди була, є і буде зі своїм народом. Тому так важливо відчути, що чужа Церква, навіть більш досконала, ніколи не дасть того, що дасть своя рідна мати. Тому заохочую вас шукати задоволення своїх духовних потреб у душпастирів рідної Церкви», – наголосив Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ подякував громаді в Сіднеї, яка активно допомагала будувати Патріарший собор Воскресіння Христового в Києві. Загалом вірні в Австралії пожертвували 4,5 млн австралійських доларів.

Блаженніший Святослав подарував українській громаді пам’ятну медаль, яка була випущена торік до 1025-річчя Хрещення Русі-України.