280 візків для українців з особливими потребами надіслали благодійники з Канади
  • Суб, 26/07/2014 - 10:08

Минулого року в Карітасі України стартував пілотний проект «Візки для  людей з особливими потребами». Ініціатором і донором благодійної ініціативи виступив Канадський фонд інвалідних візків (The Canadian Wheelchair Foundation). Завдяки цьому 280 малозабезпечених осіб отримали у безоплатне використання  спеціальні візки, які виготовлені з високоякісних матеріалів та складної конструкції для зручності транспортування, з регульованою підставкою для ніг, рухомим підколінниками для полегшення доступу.

Канадський фонд забезпечив придбання інвалідних візків, а Дрогобицький Карітас зайнявся доставкою, розмитненням і наданням складського приміщення для зберігання благодійної допомоги. Візки розповсюджуються  організаціями Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії (90 шт), Карітас Львів УГКЦ (70 шт), Карітас Волинь (60 шт) та Карітас Київ (60 шт).

Цьому передував збір інформації щодо індивідуальних потреб  малозабезпечених  людей з обмеженими можливостями, що дало змогу оцінити не лише необхідність забезпеченням інвалідів візками, а й з’ясувати ряд інших проблем, з вирішенням яких працівники Карітасу можуть допомогти.

Пріоритетним акцентом у діяльності Карітасу України та його регіональних організацій зараз є безумовно опіка постраждалими під час масових подій, сім’ями загиблих, переселенцями з Криму та східних областей України, свідками масових протестів і бойових дій  – діють 4 комплексні програми, які охоплюють декілька тисяч людей.

Але попри те з квітня дотепер в рамках проекту «Візки для  людей з особливими потребами»:

  • у Львові роздано вже 30 інвалідних візків, з них 16 – у реабілітаційному центрі «Джерело» для дітей з дитячим церебральним паралічем і ще 22 візки – для одиноких людей похилого віку, що є підопічними проекту «Домашня опіка» і шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького. Зараз планується доставка візків підопічним Буського центру соціального захисту.
  • у Дрогобичі забезпечено 25  малозабезпечених людей з обмеженими можливостями, зокрема мешканців геріатричного центру для одиноких людей с. Підбуж – 6 візків, а також підопічних Дрогобицького управління соціального захисту і місцевого Карітасу у Бориславі, Трускавці, Дрогобичі і Самборі.
  • Карітас Київ розповсюдив інвалідні візки для підопічних Бориспольського реабілітаційного центру, в Білій Церкві, Фастові, на Житомирщині, Чернігівщині, Черкащині та Вінниччині – загалом 35 візків.
  • на Волині забезпечено потребуючих 16 інвалідними візками у Нововолинському, Володимир-Волинському та Іваничівському районах Волинської області.

Розповідає відповідальна за виконання проекту  Людмила Сухарєва: «Наче банальна річ – 280 інвалідних візків. Але нині наша держава майже не забезпечує потребуючих візками. І тисячі людей (а в Україні 15% від загальної кількості населення України – неповносправні особи) опиняються відрізаними від суспільства. З певних причин та проблем із здоров’ям вони не можуть пересуватися самостійно, вони не мають права на роботу, освіту, творчу самореалізацію, участь в житті місцевих громад, відвідування публічних місць.

Ще інше, що стосується нашої держави і не просто нехтування соціальними питаннями, а й унеможливленням з нашого боку допомогти нужденним людям – це податки. Скажімо, якщо ми надаємо адресну допомогу постраждалим під час протестних дій, за кожен курс реабілітації пацієнта ми додатково сплачуємо 52,3% податків, нарахувань та відрахувань відповідно до чинного вітчизняного законодавства. А якщо говорити про благодійну допомогу, що не оподатковується у 2014 році, – вона становить лише 1.710 грн. Чи можна за ці гроші допомогти родині біженців або сім’ї з дитиною-інвалідом?

Від імені Карітасу України я дуже вдячна Канадському фонду інвалідних візків допомогу та підтримку нашого служіння найбільш вразливим верствам населення. Незважаючи на те, що зараз в країні та поза нею вся увага прикута до подій, що слідували Революції гідності, – поряд з нами досі є десятки тисяч людей, колосальні проблеми яких нікуди не зникли».

Цієї осені планується продовження і розширення такої ініціативи – благодійники з Канади мають намір закупити і доставити інвалідні візки потребуючим людям в Одесі, Києві, на Волині. Тим часом протягом лютого-липня 2014 року лише три із десяти тисяч зареєстрованих благодійних фондів вже сплатили понад 10 млн. грн. благодійних коштів у держбюджет. А приватні благодійники зіткнуться з цією проблемою на початку 2015 року під час заповнення річних декларацій про дохід. Відтак стають дедалі очевиднішими проблеми в законодавстві України, які потребують термінового вирішення. А це – каже Людмила Сухарєва – вже підштовхне і до пріоритизації соціальних проблем українців, і до якіснішої та масштабнішої роботи благодійників.