29 років Згромадження Воплоченого Слова
  • Втр, 26/03/2013 - 11:38

25 березня 1984 року в Аргентині було засноване Згромадження Воплоченого Слова отцем Карлосом Мігелем Буелою. Цього року виповнюється 29 років від дня заснування. Згромадження в Україні здійснює своє служіння від 1994 року. Перші священики прибули на запрошення Владики Андрія Сапеляка, тодішнього єпископа для українців в Аргентині, до Львова, а згодом переїхали до Івано-Франківська. На даний час згромадження має свої осідки в Івано-Франківську, Дубовому (Закарпаття), Вінниці та Скадовську. Відзначення 29 річниці від дня заснування відбулося в Івано-Франківську 25 березня 2013 року.

З нагоди дня заснування було запрошено Архієпископа і Митрополита Володимира (Війтишина), який радо згодився очолити святкування. Владика очолив Архієрейську Божественну Літургію, в якій співслужили священики Згромадження зі всіх спільнот України, а також і священики ІІІ Чину Згромадження.

В часі літургії, після євангельського читання, свої перші монаші обіти убогості чистоти і послуху, а також і рабства Марії склали два брати Климентій Карпінець та Лаврентій Суроткін, які завершили канонічний рік новіціатського випробування і готуються їхати на навчання до міжнародної семінарії св. Папи Віталіяно в Монтефясконе (Італія). Проповідь про цінність монаших обітів виголосив настоятель Новіціату о. Петро Цідило, ВС.

Після відправи Божественної Літургії зі словами привітання звернувся наш Митрополит, який наголосив на цінності монашого служіння для добра згромадження і Церкви в цілому, для всіх людей. Своєю простотою та доступністю Владика вміє передати християнську радість та теплоту.  

Відтак о. Йосафат Бойко, ВС зачитав декрет з Ватикану про надання повного відпусту при дотриманні відповідних умов для всіх членів Згромадження в день 25 березня (день заснування, а також і день Благовіщення згідно григоріянського календаря) та 8 травня (день Богородиці Непорочно Зачатої з Лухану, покровительки Згромадження), та на інші дні.

Отець Фернандо Браво, ВС, настоятель Згромадження в Україні звернувся зі словом подяки до Митрополита за його опіку та постійну підтримку. А брати, які скали свої перші монаші обіти висловили слова вдячності отцю Фернандо.

Відтак о. Йосафат Бойко, ВС, настоятель парафії Святих Кирила і Методія, в якій відбувалися урочистості від імені парафіян подякував Митрополиту за його відвідини, подарувавши хрест, привезений зі Святої Землі, оскільки недавно повернувся з парафіяльного паломництва до Києва та Святої Землі із 54 паломниками. А хористам подарував вервиці з Вифлеєму. Всі священики і, звичайно, Митрополит, отримали в подарунок футболки із гербом Згромадження та написом «Чернеча родина Воплоченого Слова».

На завершення святкувань всі присутні мали гарну нагоду познимкуватися з Митрополитом та отримати з його рук благословення.

Дякуємо Богові за дар покликання до богопосвяченого життя у Згромадженні Воплоченого Слова та за дар батьківської опіки нашого Митрополита Володимира.

Прес-центр Згромадежння