29.08.1799р. помер Пій VІ – заручник французьких революціонерів
  • Пон, 29/08/2016 - 13:10

217 років тому, 29 серпня 1799р. у містечку Валанс у Франції помер Папа Пій VІ, як заручник французьких революціонерів.

Папа Пій VІ народився 27 грудня 1717 р. в Італії, як граф Джованні Анджело Браші. Обраний Папою 15.02.1775, а інтронізований 22.02.1775р. Його Понтифікат припав на час революційних подій у Європі, коли Європа пожинала криваві і гіркі плоди епохи так званого Просвітництва, а розпочався тиском абсолютистських європейських монархів, які всіма силами старалися обмежити владу Папи над Церквою у своїх державах.

Так цісар Священної Римської Імперії, син цісаревої Марії Терезії, Йосиф ІІ грубо втручався в церковні справи своєї держави – закривав монастирі, касував монаші Чини і Згромадження. Доходило до смішного, цісар брав на себе повноваження державним законом визначати скільки свічок має горіти на престолі в часі Служби Божої. Щоб якось зупинити втручання цісара до чисто церковних справ Папа Пій VІ відвідав столицю Імперії – Відень, але безуспішно: цісар прийняв Папу з належними почестями, гарно говорив, але залишився при своїх переконання і продовжив свою церковну політику, яка увійшла в історію під назвою йозефінізм.

Окрім цього Папа змушений був боротися і проти єресі янсенізму в самому Римі.

Коли вибухнула так звана велика Французька революція Папа чинив різноманітні спроби компенсування її антицерковної політики.

Революційна Франція у 1790 році скасувала усі контеплятивні Чини, Згромадження і монастирі на своїй території, націоналізувала і секуляризувала церковне майно, а 12.07.1790 запровадила так званий Державний устав французького клиру, який відірвав Церкву у Франції від Апостольського Престолу і підчинив Її державі. Коли більше як третина французького католицького клиру залишилась вірна Католицькій Церкві,, почалися криваві переслідування католиків. Під кінець 1793 у Франції заборонили християнство і терор проти католиків посилився.

15.02.1798р. римські якобінці проголосили Римську Республіку, Пій VІ вимушений був залишити Рим і перебрати в незалежне на той момент князівство Тоскану. Недовго потім французи під керівництвом молодого генерала Наполеона Бонапарта, окупували Тоскану, арештували Папу і вивезли його у Францію. Шість тижнів після прибуття у Валанс Пій VІ помер.

Трохи більше як півроку Католицька Церква залишалася без Архипастиря. Щойно після завершення переслідування католиків революціонерами, 14 березня 1800р. було обрано нового Папу Пія VІІ.

о. Орест Дмитро Вільчинський