30 жовтня в Херсоні пройшов Собор Одеського та Кримського Екзархатів УГКЦ
  • Суб, 01/11/2014 - 12:52

30 жовтня в м. Херсоні при Василіянському монастирі відбувся собор Одеського та Кримського Екзархатів УГКЦ на тему «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». Собор, на який прибули духовенство і миряни з усіх куточків Екзархатів, розпочався урочистою Архиєрейською Божественною Літургією у храмі св. Володимира Великого, яку очолив Преосвященний Владика Михаїл Бубній, ЧНІ, Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський. Співлужили Екзархові усі священики Одеського Екзархату, а Кримський Екзархат представляв преподобний о. Йосиф Будай, ЧСВВ.

Відкриваючи Собор, в своєму вступному слові, Владика Михаїл зазначив: «Цей Собор є тим місцем, щоб приглянутися, як виглядає життя наших парафій, екзархатів. Маємо серйозно застановитися над такими аспектами: провід, Літургія, катехизація,спільнота, служіння і місійність. Подумаймо, як ті складові парафіяльного життя розвинути, щоб наші парафіяльні спільноти по новому ожили». Доповідачами, в часі засідань Собору були о. Андрій Стадницький та о. Сергій Швагла, обидва з Львівської Архиєпархії. Доповідачі поділилися власним досвідом розвитку своїх парафій у сільській і міській місцевостях. Миряни взяли активну участь в обговоренні доповідей, а опісля в праці у групах подаючи свої пропозиції, що ми маємо робити, щоб наші парафії були направду живими до яких люди хотіли б приходити, залишатися в них і розвивати своє духовне життя в Христі. Також було з приємністю стверджено, що багато наших парафій під проводом священиків докладають багато зусиль в цьому напрямку.

Закінчив свою роботу Собор молебнем до Пресвятої Богородиці. Собор подав дуже цікаві пропозиції, які будуть передані до розгляду на всецерковний Патріарший Собор, що має відбутися наступного року в Івано-Франківську. Також варто зауважити, що Собор проходив на високому організаційному рівні. Роз’їжджаючись до своїх парафій, всі учасники були сповненні великою радістю і вдячністю Владиці Михаїлові організаційному комітетові та Василіянській обителі за тепле і щедре прийняття.