300 річчя душпастирської праці ЧСВВ на Вінничині
  • Втр, 22/09/2015 - 10:35

20 вересня 2015 року, Єпископ-помічник Київський, Владика Йосиф (Мілян), очолив святкування ювілею 300 річчя присутності отців-васильян у місті Бар, що на Вінничині.

Святкування проходили при парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ.

Архиєрея урочисто зустріли прихожани та гості парафії, які чисельно прибули на Літургію з міста та навколишніх околиць.

Отці Чину Святого Василія Великого, які душпастирюють при місцевій парафії, щиросердечно вітали Єпископа на історичних теренах України.

Цього дня Владика Йосиф очолив Божественну Літургію, якій співслужили о. Мелетій Батіг, ЧСВВ, настоятель парафії та духовенство УГКЦ.

Проповідуючи Слово Боже, Архиєрей зазначив: “Нам людям властиво рости… Кожен з нас, міркуючи про своє життя, про свій достаток, про своє щоденне життя не може нарікати на ці великі інвестиції, які Пан роздає, кому скільки хоче”.

Ведучи далі Владика навів паралель між інвестуванням в матеріальні та духовні добра: “Чи ми готові потрудитися щоби узяти один чи кілька талантів і орудувати ними?” – запитав проповідник.

Розповідаючи про свято, яке зібрало стількох гостей, Єпископ Говорив про те, що колись в цьому районному місті Бар, заінвестували в розвиток Божої інституції для спасіння людських душ: “Сьогодні в цьому храмі, святкуємо празник Різдва Пресвятої Богородиці. Знаємо історію святкування цього празника… Сьогодні праведні Йоаким і Анна – батьки Марії, вчать нас, як маємо довіряти Богові… Бог очікує від нас адекватних кроків на те, щоби розвинути наше життя і принести у цей світ правдиву любов…”

Владика також заохотитив в цей нелегкий для України час, задуматись чи використали ми усі шанси – таланти, даровані нам Богом, історією та світлими попередниками – героями, для того, щоби утвердити на цій славній многостраждальній землі, щось Божого, доброго чи позитивного.

Архиєрей наголосив, що кожен з нас – вся Україна, сьогодні може освятити цю землю і принести багато добра: “Однак Господь чекає від нас чіткої позиції – щоби ми орудували всіма силами. Коли ми справді будемо любити Бога і ближнього, як себе самого, – за словам Архиєрея, ми зможемо засвідчити, що орудуючи талантами нам даними, ми придбали наступні”.

“Спробуймо у світлі празника Різдва Богородиці, засвітитися від ясності Її обличчя, від постави Пресвятої, Пречистої, Преблагословенної і Славної, яка чесніша від херувимів і славніша від серафимів… За Її покровом, можемо освятити цю землю талантом власного життя – будучи правдивими християнами, ходячи дорогами Божих Заповідей, зберігаючи у власному серці Слово Боже і ним живучи. Зрікаючись гріха та служачи Богові через служіння іншій людині, справді використаємо Божі таланти на Його прославу і нам на свідоцтво” – завершуючи сказав Єпископ.

Після Божественної Літургії, Єпископ вручив грамоти окремим парафіянам за заслуги та активну участь у парафіяльному житті. Опісля був зачитаний декрет про призначення о. Мелетія Батога, ЧСВВ, парохом церкви Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у м. Бар. Після чого освятили воду та окропили нею усіх вірян.