34 архиєпископи-митрополити отримали паллій від Папи Франциска
  • Суб, 29/06/2013 - 12:30

Сьогодні, 29 липня, за новим стилем католицька Церква відзначає празник Верховних Апостолів Петра і Павла. Це празник також і Ватикану, як столиці Святого Петра і міста Риму, де Святі Петро і Павло провели останні роки життя і де приблизно 67 року віддали своє життя за Христа.

Вранці, перед початком урочистої Служби Божої в базиліці Святого Апостола Петра у Ватикані, 34 нові архиєпископи-митрополити з усього світу отримали від Вселенського Архиєрея «паллій», тобто невеликий, вузький омофор з білої вовни, на якому виткано 6 чорних хрестів. Серед них 16 митрополитів з Північної та Південної Америк, 3 – з Африки, 5 – з Азії, 1 – з Океанії та 9 – з Європи. Крім цих митрополитів, які отримали паллій з рук Вселенського Архиєрея, ще один з них – Франсуа Ксав’єр Ле Ван Гонґ з В’єтнаму, який з вагомих причин не міг прибути до Риму, отримав паллій у своїй митрополії.

Під час урочистих богослужень паллій, насамперед, вживає сам Папа, а митрополити у своїх архидієцезіях – при особливих, урочистих нагодах. Щороку виготовляється стільки палліїв, скільки призначено нових митрополитів і вони зберігаються в особливій срібній скрині над гробом Святого Петра. Папа благословить їх під час вечірні в навечір'я празника Святих Петра і Павла, і наступного дня, у саме свято, накладає їх на нових архиєпископів-митрополитів, як символ їхньої влади та єдності із Святим Престолом. Він становить знак сопричастя, що є основою всього життя Церкви, пригадує, що ієрархічний характер сопричастя є виявом того, що Церква, щоб бути одною, потребує особливого служіння Церкви Риму та її єпископа, а також особливо висвітлює вселенськість Церкви, яка послана Христом, щоб звіщати Євангеліє всім народам та служити всьому людству.

Обряд накладення палліїв вже вдруге відбувся згідно з формою, яку 2012 року встановив Папа Венедикт XVI. Основними змінами, в порівнянні з тим, як це було раніше, є скорочення цього обряду та його звершення перед початком Євхаристійного богослуження, а не після проповіді.

Скорочення полягає в тому, що перелік нових митрополитів зачитано перед богослуженням, ще перед початком процесійного входу, а сам обряд накладення палліїв розпочався відразу після того, як Святіший Отець прийшов до престолу.

Здійснення цього чину перед початком Святої Меси пояснюється необхідністю уникнути її переривання довгим обрядом, що може стояти на перешкоді уважній та зібраній участі в Євхаристійному богослуженні. Крім того, в латинському обряді після проповіді, зазвичай, відбуваються чинності сакраментального характеру, такі, як хрищення, миропомазання, свячення чи подружжя, а накладення палліїв таким, очевидно, не є.

Як і щороку, на празник святих Петра і Павла до Риму прибула делегація Константинопольського патріярхату. Цього року її очолює митрополит Пергамський Йоанніс Зізіулас, Співголова Спільної міжнародної комісії в справі богословського діалогу між католиками й православними. У п’ятницю 28 червня православну делегацію прийняв Папа Франциск та вони провели розмови в Папській Раді сприяння єдності християн, а 29 червня вони присутні на урочистій Службі Божій, очоленій Вселенським Архиєреєм.

Текст із сайту Радіо Ватикану