4 королівські пари, котрі були святими
  • Птн, 16/11/2018 - 18:04

Ці чотири королівські пари показують, що святість можлива навіть для тих, хто займає високі позиції в суспільстві.

Історично склалось так, що королів і королев сприймають як гнітючих диктаторів, котрим байдуже на їхній народ та його добробут. Звичайно, що в багатьох випадках по всьому світу так і було, однак у Католицькій Церкві було кілька королівських пар, які правили справедливо і милосердно, а не залізним кулаком.

Пропонуємо до Вашої уваги коротку інформацію про чотирьох таких пар, котрі стали зразковим прикладом для управителів.

1. Св. Стефан І і бл. Гізела угорські

Святий Стефан вважається першим королем Угорщини. Він правив у 1001-1038 рр. і запровадив в країні християнство. Він був особливо хорошим батьком, котрий заохочував своїх дітей зберігати віру. Блаженна Гізела поширювала в Угорщині християнську віру, а коли Стефан помер, вона переселилась до монастиря, де прожила до кінця свого життя.

2. Свв. Генріх ІІ і Кунігунда Люксембурзькі

Правитель Священної Римської імперії від 1014 до 1024 року, св. Генріх зробив великі кроки для підтримки Церкви, а також вів особисте життя святості. Кунігунда була близькою порадницею свого чоловіка, а значну частину свого майна роздала бідним.

3. Свв.  Едвін з Нортумбрії та Етельбурга Кентська

Св. Едвін був правителем Нортумбрії від 616 до 633 року. Навернувся в християнство, коли одружився з Етельбургою. Св. Беда називав його святим чоловіком. Етельбурга спричинилась до навернення свого чоловіка, а згодом заснувала перший бенедиктинський монастир в Англії.

4. Бл. Карл І Австро-Угорський та слуга Божа Зіта

Блаженний Карл був останнім імператором  Австро-Угорщини. Він також був хорошим сім’янином і вірним чоловіком своєї дружини Зіти. Вони були одружені впродовж 11 років, виховували 8 дітей. За день до одруження Карл сказав до Зіти: «А тепер допоможімо один одному дістатися Небес».

Переклад: "Католицький оглядач" за матеріалами Aleteia