4 квітня - спомин святого Ісидора - покровителя користувачів комп'ютерів та Інтернету
  • Втр, 04/04/2017 - 14:19

Католицький Cвятой Ісидор, єпископ Севільський (560-636), здобув популярність завдяки любові до наук.

Походив він з родини знатного римлянина і дочки вестготського короля, в юності отримав блискучу риторичну освіту. У 30 років, після смерті старшого брата Леандра, успадковував єпископську кафедру в іспанському місті Севільї.

Єпископ Ісидор був одним із найбільш плідних письменників раннього Середньовіччя. Йому належить кілька десятків творів, серед яких історичні твори "Історія королів готів, вандалів і свевів", "Про народження і смерть отців", "Про ясновельможних мужів"; трактати природничого характеру "Про порядок творінь", "Про природу речей"; повчальні збірники "Сентенції", "Синоніми", "Деякі алегорії Священного писання", "Книга чисел", церковні та монастирські правила, велика переписка з сучасниками.

Особливе місце не тільки в спадщині єпископа Севільського, але і в середньовічній культурі взагалі займають його "Етимології" в 20 книгах - перша вичерпна енциклопедія Середньовіччя, що містить відомості, які повинна був знати кожна освічена людина. Це граматика, риторика, діалектика, арифметика, геометрія, астрономія, музика, медицина, право та інші науки. Протягом багатьох століть ця енциклопедія була для Європи зводом програмних знань, тому святий Ісидор здавна вважається покровителем учнів і студентів.

У 1999 році Папа Йоан Павло II офіційно назвав святого Ісидора покровителем користувачів комп'ютерів та Інтернету. Єпископ був висунутий як претендент на цю посаду поряд зі святою Теклою і святим Педро Регаладо, також вихідцем з Іспанії.

Святий Педро Регаладо, який жив у XV столітті, прославився тим, що нібито зумів з'явитися в один і той же час у двох різних монастирях, віддалених один від одного на 77 кілометрів. Суть цього дива в чомусь схожа із тим, як зараз одна людина може практично миттєво "з'явитися" в будь-якій точці світу за допомогою Інтернету.
Прихильники обрання покровителем Інтернету каталонки святої Текли вважають, що молитви про вирішення всіх проблем із комп’ютерами, які адресуються їй, надзвичайно дієві. Вона особливо милостива до розкаяних злісних спамерів і любителів краденого софту.

Однак захисником віртуальної реальності був обраний Ісидор Сівільскій. Тепер 4 квітня його іменини відзначають не тільки комп'ютерники католицьких країн: багатьом дослідникам Інтернету і знавцям комп'ютерів інших релігійних конфесій приємно мати свого покровителя.

Ватикан вперше долучився до Інтернету в 1996 році, тоді був створений сайт vatican.va. Веб-сервери цього сайту працюють на трьох комп'ютерах, названих на честь архангелів Рафаїла, Михаїла та Гавриїла.
Крім офіційного заступника, католики мають також і спеціальну "Молитву перед виходом в Інтернет". Не так давно на католицькому ресурсі www.catholic.org з'явився її текст:

Всемогутній і вічний Боже,

Який створив нас за Своїм подобою

І наказав нам шукати все, що є благого, істинного і прекрасного,

Найпаче в божественному образі

Твого Єдинородного Сина, Господа нашого, Ісуса Христа,

Дозволь нам молити Тебе

Через заступництво Святого Ісидора, єпископа і доктора,

Щоб у наших мандрах Інтернетом

Ми спрямовували б наші руки і очі

Лише до того, що Тобі угодне,

І виявляли би доброзичливість і терпіння

До всіх душ, яких зустрінемо

В ім’я Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.