4 поради, які допоможуть виростити хронічного дармоїда
  • Чтв, 15/06/2017 - 17:17

1. Як можна більше навантажуйте дитину

Дармоїди не тільки змушені платити податки, вони ще й нещасні люди. Адже робота - це прекрасний спосіб самовираження. А улюблена робота і  замість хобі підійде. Психолог Яна Філімонова розповідає, як можна виростити завзятого дармоїда, який на жодному місці довго не витримає або зовсім закине цю справу - працювати.

По-перше, як можна більше навантажуйте дитину. Всі думають, що записуючи доньку чи сина в десять секцій після школи, батьки виховують майбутнього великого начальника, видатного вченого або успішного підприємця. Але це зовсім не так. Насправді надмірна завантаженість в шкільному віці (ще краще починати з дошкільного) виховує кілька дуже важливих для майбутніх безробітних якостей. По-перше, апатія і безвольність. Тому що втомлена дитина просто не має часу зрозуміти, чого хоче вона сама, до чого хотіла би прагнути і які у неї інтереси. До 10 класу вона перетворюється на робота, в кращому випадку - в бунтівного підлітка, який мріє перетворити своє життя в вічне свято непослуху. І досить часто йому це вдається.

По-друге, прокрастинація. Коли змучена дитина розуміє, що після занять з плавання і німецької її чекає домашнє завдання до пізньої ночі, і так повторюється щодня, включаючи вихідні, - вона швидко вчиться використовувати будь-яку вільну хвилинку для того, щоб нічого не робити. ЇЇ організм і перевантажена нервова система намагаються хоч якось зберегти батарейки. Вона максимально розтягує справи, адже варто тільки зробити «домашку» з алгебри, зваляться фізика, англійська та доповідь з історії. Куди поспішати? Потім це переросте в звичку. І відпочивати дитина буде не по п'ять, і не по десять хвилин. І навіть не по тижню.

2. Частіше говоріть, що дитина ніколи не досягне вашого рівня

Це нескладно, якщо мати чи батько, а тим більше обидва, багато чого досягли. Але навіть якщо це не так - школяр або підліток навряд чи здатний бути на одному рівні з дорослою людиною. Так що частіше порівнюйте успіхи дитини з вашими. Особливо вдало вийде, якщо він вибере професію, схожу на вашу, а це часто трапляється в сім'ях, де дорослі конкурують з дітьми.

Не забувайте кидати фразу: А ось я в твоєму віці ...

Якщо дитина виграла конкурс, збирається на олімпіаду, отримала «відмінно» за складну роботу - ніби ненароком пригадайте власний успіх, який затьмарить її досягнення. Вам потрібно, щоб дитина відчувала себе вашою невдалою копією, яка ніколи не перевершить оригінал. Це прекрасно знижує мотивацію до чогось прагнути - практично до нуля.

3. Ніколи не хваліть і не заохочуйте. Жодної похвали!

Щоб виховати вічного безробітного, потрібно з дитинства прищепити йому огиду до праці. Перетворіть роботу на ворога.

Не хваліть за «п'ятірки», не дякуйте за виконання домашніх обов'язків, а якщо раптом помітите, що донька чи син стали отримувати задоволення, наприклад, від школи - негайно припиніть це неподобство. Чим жорсткіше, тим краще. Доповідь, кажеш, добре прочитав і всім сподобалося? Ти мені краще скажи, що у тебе там з геометрією. Так і не перездав контрольну? І звичайно, не забувайте підкріплювати власним прикладом.

Регулярно розповідайте, як ви змучені своєю роботою, який гад начальник і з яким задоволенням ви б все кинули. Та не вийде: доводиться всяких паразитів і дармоїдів годувати.

4. Контролюйте і ще раз контролюйте

Жорсткий і безжалісний контроль - запорука успіху у вихованні людини, яка не здатна побудувати кар'єру.

По-перше, розвиває все ту ж апатію. У вас вийде натхненно трудитися, якщо ви знаєте, що за кожним промахом стежать, кожну помилку помітять, а потім ще перепитають десять разів? Ось і у дитини вийде. Залякана і напружена, вона зрозуміє, що її фантазія і інтерес до нового нікому не потрібні. Замість цього потрібна мінімальна кількість помилок. Це вбиває будь яке задоволення від праці.

По-друге, звичка до контролю не дає розвинутися такій шкідливій для безробітного якості, як самоконтроль.
Навіщо структурувати власний час, перечитувати твір, намагатися самому оцінювати свою роботу, коли за тобою обов'язково перевірять і в будь-якому випадку знайдуть, до чого причепитися.

А найголовніше - тотальний контроль повністю пригнічує впевненість в собі. Тому що, контролюючи кожен крок дитини там, де вона вже могла би впоратися сама, батьки повідомляють їй: «Я тобі не довіряю. Без мене ти пропадеш. Ти ні на що не здатний сам». Це прекрасна установка для безробітного!

Застосовуйте ці чотири прийоми регулярно, і успіх гарантований. Ваша дитина як вогню буде уникати будь-яких зусиль, конкуренції, критики, задавить в собі амбіції і стане боятися авторитетних осіб.

Вітаємо, ви виховали відмінного дармоїда!